Bøker

Jesusfortellingen – til hver og en

Knut Tveitereid vil vekke nysgjerrigheten i spennet mellom det overkommelige og det ubegripelige.

Tveitereids braksuksess En helt overkommelig Bibel fra 2001 har solgt i over 60.000 eksemplarer. Boka har fortsatt å komme i nye opplag og leses fremdeles. Så også med oppfølgeren, En helt overkommelig disippel. Nå er forfatter og prest Knut Tveitereid aktuell med en ny bok om tro: Jesus – overkommelig og ubegripelig.

, Knut Tveitereid. Verbum forlag.

Ønsket om å gjøre trosspørsmål «overkommelige» har blitt med Tveitereid fra den første utgivelsen. Nå har den likevel fått en vri.

LES MER: Flyktninger vil ikke være kunst

Forenklingens gave

– Jeg opplever at det ikke bare er behov for forenkling – for å forstå, men at folk også har behov for å få innrømme at ting er kompliserte, sier Tveitereid.

– Så med denne boka vil du nærme deg det ubegripelige?

– Jeg hinter i alle fall om at det alltid hører med. Samtidig er det kanskje min gave i livet å kunne forenkle.

Tveitereid ler.

– Det er kanskje det jeg får flest komplimenter for: At jeg kan si vanskelige ting på en enkel måte. Men det er en evne jeg også kan skamme meg over. For eksempel i akademia – dette er jo et område hvor man ikke bør forenkle for mye!

LES MER: Tror på ny Jesusvekkelse.

Å forenkle Jesus, for ikke å snakke om folks møter med ­Jesus, det skal man også være forsiktig med, mener Tveitereid.

– Fortellingen om Jesus er en fortelling vi alle eier, sier han.

Noe annet som skiller Tveitereids siste utgivelse fra de tidligere, er at tekstene utfylles av tolv filmsnutter. Prosjektet startet med en forespørsel fra Hellevik Studio, som lager tegnefilmer.

– Du leser litt, og så kommer du til en QR-kode. Skanner man koden med en smarttelefon, leder den til en videosnutt på nettet. Derfra fortsetter boka som film, forklarer Tveitereid.

– Vi viste filmene på Skjærgårdsfestivalen i sommer, i kombinasjon med bibelundervisning. Det satt som spett i kram snø!

I boka siterer Tveitereid Oslo-biskop Eivind Berggravs bok Mannen Jesus fra 1941. Han skriver: «Enhver har sin egen Jesus. Har en ikke det, har en ingen.»

Enhver sin Jesus

– Jeg opplever ikke at poenget til Berggrav er å relativisere alt. Han vil heller ansvarliggjøre enhver i forholdet sitt til Jesus, sier Tveitereid.

Tveitereid legger til at en del av bokas grunntanke er å gi rom for å tenke gjennom hvordan vi strukturerer og tenker om vår egen Jesusfortelling. Hvor mye vekt legger vi på forbildet Jesus, frelseren Jesus, og Jesus som er nær oss i dag.

Er det mer rom for å innrømme det ubegripelige ved Jesus i tiden vi lever i nå?

– Kanskje verden er mer opplyst. Vi har så utrolig mange perspektiver tilgjengelig, alltid. Troverdighet handler jo blant annet om å kunne håndtere kompleksitet.

Fortellingen

– Tror du Jesus kommer til å fremstå som mer eller mindre begripelig når man har lest boka?

– Tilbakemeldingen til nå har vært at folk får hjelp til å plassere en del enkle ting ved Jesus-fortellingen. Samtidig sier flere at selv om de opplever at basisen er på plass, så har de ikke fullt ut grepet hvem Jesus er. Da ville det jo ikke vært noe igjen å være nysgjerrig på. Likevel: Hvis vi kan hjelpe folk å få på plass hovedtrekkene ved fortellingen, da har vi kommet langt.

– Det er først og fremst en fascinasjon for personen Jesus som er drivkraften bak boka, sier Tveitereid. Han opplever at troen på mange måter er drevet av nysgjerrighet.

– Og nysgjerrigheten finnes i spennet mellom det vi vet og det vi ikke vet, eller mellom det overkommelige og det ubegripelige. Jeg vil gjerne være med å vekke en slik nysgjerrighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker