Kultur

– Jeg har aldri tvilt på at Jesus er med meg, men jeg har tvilt mye på meg selv

Haldis Reigstad har nylig fylt 80 og er aktuell med andaktsbok.

Hvem er denne kvinnen fra Samnanger som har Jesus gående tett ved sida si, som har betydd så mye for så mange, men som er ukjent i den sekulære offentligheten?

Hun har lekt med ord helt siden hun var barn. Som voksen leste Haldis Reigstad gjerne dikt i ulike sammenhenger, på møter, i kirka, i tilstelninger, og etter hvert var det mange som etterspurte å få dem samlet og skrevet ned.

– Jeg var veldig usikker på om noen kom til å kjøpe det, men det gjorde de.

Siden den lille samlingen Under ein åpen himmel kom i 1987, har hun utgitt 21 bøker. Hun er representert med fire salmer i salmeboka, og har ifølge forlaget Evangelisten et samlet salgstall på 103 600 bøker.

Liv og tro

Haldis Reigstad rundet nylig 80 år. Omtrent på samme tid kom Mandeltreet ut. Andaktsboken består av nyskrevne og eldre dikt, ett for hver dag, stilt sammen med et bibelvers. Slik henvender hvert dikt seg til leseren på en bestemt dag, og møter dermed leseren der hun eller han måtte være følelsesmessig i livet, akkurat på dette tidspunktet.

Livet kommer i alle nyanser. Det er viktig for Reigstad, og når hun skriver, er det ut fra egne opplevelser, tanker, og møter med mennesker. Men selv om diktene tar for seg både sorg og glede, mangler de aldri den grunnleggende tilliten til Gud.

Vi spør Reigstad om hennes reise med Gud, for det later til at selv om hun skriver ut fra sitt eget liv, så er det uløselig forbundet med troen hennes.

– For å si det så enkelt, og så barnslig: Jesus er min beste venn. Da jeg mistet mannen min for tre år siden, så var Jesus der, helt tett på meg. Det tror jeg går igjen gjennom diktene mine, uansett, denne grunnleggende opplevelsen av å være trygg hos Gud.

Håpet om himmelen

Da Reigstads ektemann Asle døde for tre år siden, hadde han vært syk kreft en vei i tre år. Det var en vanskelig vei, forteller Reigstad. Men hun har alltid vært himmelvendt.

– Jeg ser på livet som begynnelsen på noe enda større og flottere. Jeg har fått en ny adresse, skriver jeg i et dikt. Min adresse er også himmelen.

Dikteren opplever at livet i verden, med alt det innebærer, har en dobbelthet ved seg. Hun lever her og nå, og hun lever tett på Gud. Samtidig tror hun på et liv etter døden, der sorg og smerte ikke skal være mer.

– Jeg har det håpet som gjennomstråler alt, sier hun.

Trygg

Reigstad vokste opp i industribygden Samnanger, i et kristent hjem, men tok et bevisst valg om å følge Jesus da hun var 16.

I 1955 begynte hun på Framnes videregående skole, noe hun i utgangspunktet ikke hadde tenkt til. Det var en skole med tydelig og streng kristen profil. Men Haldis hadde fått et kall den sommeren.

– En kvinne sa et bibelord til meg som traff rett ned i mitt unge hjerte, forteller hun.

Da hun begynte på skolen, kjente hun seg imidlertid ikke som en kristen. Men kallet hun hadde fått, kom sterkt igjen. Rett før hun ble 16, knelte hun ned.

– Har troen din vært stødig siden da?

– Jeg har aldri tvilt på at Jesus er med meg, men jeg har tvilt mye på meg selv. Troen har vært der hele tiden. Mange har perioder med tvil, og derfor kjenner jeg at det er vanskelig å si dette. Jeg skjønner at det ikke er lett for alle. Men for meg har troen vært en trygg ballast hele tiden.

Gaver

Det betyr ikke at troen for Reigstad ikke har vært prøvd. Særlig én sorgopplevelse som preget henne sterkt. Reigstads lillesøster var født med Downs syndrom. Da de vokste opp sammen, var dette ikke alltid lett, selv om Haldis var svært glad i søsteren. Mellom 1985-86 døde både moren og faren deres brått og uventet. Ansvaret for søsteren krevde mye, og Reigstad ble nesten fysisk syk av sorgen og påkjenningen.

Men i denne perioden, skrev hun også dikt.

Jeg gikk på kirkegården der far skulle gravlegges, og der mor ble stedt til hvile noen uker før, og tårene rant. Disse ordene kom til meg, «I fred kan eg sova». De oppsto inni meg mens jeg gikk, men det var som en gave fra Gud. Den freden kom.

– Er det å skrive tett på bønnen for deg?

– Gud som kjenner hjertene våre, leser også det vi ikke setter ord på. Hele mitt liv er en bønn til Gud. Jeg tror Gud vil bruke det, når vi våger oss fram med gavene våre. Jo mer jeg har gitt, jo mer har jeg fått. Og hvor lenge jeg skal holde fram med å skrive, det er jeg helt avslappet til.

---

Haldis Reigstad

  • (f. 1939) i Samnanger.
  • Gav ut Under ein åpen himmel i 1987.
  • Hennes mest kjente tekst, som også er tonesatt, er «Tett ved sida mi går Jesus».
  • Er aktuell med andaktsboken Mandeltreet på Evangelisten forlag.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur