Kultur

Islamkritisk bok på salgstoppen

Hege Storhaugs selvpubliserte bok «Islam – den 11. landeplage» er trykket opp i 17.000 ­eksemplarer på en måned. – Hun har meldt seg ut av samfunnsdebatten, mener islamforsker.

Hege Storhaugs islamkritiske bok klatrer i dag til 3. plass på Bokhandlerforeningens liste over salgstall for generell litteratur.

– Jeg har tydeligvis truffet en tidsnerve. Responsen er enorm og salgstallene er unike for en debattbok. Det bekrefter at svært mange mennesker deler den uroen jeg bærer på når det gjelder det økende presset mot ytringsfriheten og de demokratiske verdiene våre, sier Hege Storhaug.

Hun hadde ikke tid til å vente på å få boken utgitt på et vanlig forlag. Derfor gikk hun til selvpubliseringsforlaget Kolofon for å få fart på utgivelsen.

Finans­avisen har beregnet at hun hittil har tjent 2,5 millioner kroner på utgivelsen.

LES MER: – Storhaug er en ventil for de islamkritiske

Totalitært

– Det har vært en kraftanstrengelse, men jeg står i en kamp for verdiene våre. Den massive folkevandringen vi ser fra den islamske verden truer våre frihetsverdier. Og midt i innspurten med boken kom terroren i Paris. Det lovbaserte islam krever makt og er totalitær. Vi står overfor krefter som står helt ytterst til høyre politisk. De er voldelige, tyranniske, patriarkalske og jødehatende. Jeg fører en kamp på frihetsverdienes side, og befinner meg midt i det politiske sentrum i Norge, sier Storhaug som for tiden leder klart i VGs kåring av Årets navn.

Den omstridte islam-debattanten er blitt forsøkt boikottet av bokhandlere som ikke vil ha henne på besøk for å signere bøker. Nå blir det likevel boksignering i Vestfold og Telemark på lørdag, med politibevoktning.

– Jo flere tendensiøse og nedrakkende utspill jeg får – jo flere bøker vil komme. Folk støtter meg. Jeg setter ord på det de ser i hverdagen sin – og som ikke stemmer med de verdiene vi har kjempet for. Jeg spør meg selv hvorfor norske medier ikke tør å gå løs på islam med den samme ramsalte kritikken de retter mot kristendommen. Islam vokser frem som maktfaktor, og beskyttes av mediene, sier hun.

Hun vil peke på de frihetsformørkende kreftene som får rotfeste i både sunni- og shia-moskeer.

– Muslimsk brorskap, jihadister og salafister finnes over hele Europa, og får mer og mer makt og innflytelse. Jeg er bekymret for hva som skjer hvis vi ikke klarer å stoppe folkevandringen fra den islamsk-dominerte verden. Den bølgen vi har sett nå er bare et skvulp av hva som kan komme. Problemet med islam er at religionen aldri har gått gjennom en humaniserende reform, slik kristendommen har gjort, sier Storhaug.

LES MER: - Jeg kommer ikke med lettvinte løsninger

Apokalyptisk

Storhaugs ­islamkritiske bok er blitt bestselger, men har ikke fått mange anmeldelser.

Islamforsker Olav Elgvin har som en av få anmeldt boken i Morgenbladet, der han avslutter med å si at Hege Storhaug har meldt seg selv ut av debatten.

– Hun tangerer det paranoide når hun forestiller seg at Norge står i fare for å havne under sharia-styre i løpet av få tiår. Det er en type apokalyptisk tenkning som jeg finner helt absurd. De faktaene hun underbygger argumentene sine med, holder ikke, sier Elgvin.

LES OGSÅ: Ble kastet ut av Facebook

Storhaug selv mener anmeldelsen er skandaløs.

– Men jo flere usakligheter jeg møter, jo mer stiller folk opp for meg. Jeg skjønner ikke hva Elgvin mener når han sier jeg har meldt meg ut – jeg har vel aldri vært mer inne i debatten enn nå, svarer hun.

LES OGSÅ: Tajiks symboltunge utspill

Hege Storhaug har mange muslimske venner, og understreker at det er store skiller i islamsk tenkning.

– Det er den lovbaserte islam jeg ser som truende, og den er blitt en førende kraft i islam i dag. Den Mekka-baserte, monoteistiske religionen er ikke problematisk. Der er det ikke snakk om noe lovverk. Julen minner meg om forskjellene på kristendommen og islam. Vår tidsregning begynner med et lite barn i en krybbe. Islamsk tidsregning begynner med at Muhammed løfter sverdet i Medina i år 622, og blir kriger – og politisk og juridisk leder, sier hun.

Elgvin har tidligere hatt respekt for mye av det Storhaug har gjort, blant annet når det gjelder å reise viktige debatter rundt tvangsgifte og kjønnslemlestelse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ideologi

– Jeg har ofte vært uenig med henne, men jeg liker henne som person og har hatt ­respekt for flere viktige saker hun har tatt tak i – og reist debatter rundt. Som forsker prøver jeg å ha en grunnholdning om å være lydhør for gode argumenter, og vil gjerne lære av folk jeg er uenig med. Men problemet er at de standpunktene hun inntar nå, er så ekstreme at det blir vanskelig å føre en videre debatt. Hun er blitt mer og mer ideolog, og i langt mindre grad kritisk journalist, slik jeg opplevde henne tidligere, sier han.

– Det er åpenbart at hun treffer en nerve. Mange mennesker er skeptiske til forhold rundt islam og innvandring.

– Olav Elgvin, islamforsker

Elgvin mener at Hege Storhaug flere ganger har kommet med påstander som beviselig ikke har medført riktighet, uten evne til å ta nødvendig selvkritikk.

– Jeg tar også feil i blant. Men når det skjer, forsøker jeg å ikke la det gå prestisje i det. Det er vanskelig å ha dialog med noen som ikke har evne til å korrigere seg selv når man har tatt feil, sier han.

Elgvin mener boken Islam – den 11. landeplage ikke forholder seg til virkeligheten.

LES OGSÅ: «Ikke legg mer i hijaben enn brukerne gjør selv»

Samfunnsdebatt

– Den bekrefter at Storhaug er gått over til å føre en ren ideologisk kamp mot islam. Hun vektlegger det som passer inn i hennes bilde, og utelater det som ikke passer. Man må gjøre seg fortjent til å bli hørt i samfunnsdebatten, og slik jeg ser det gjør ikke Storhaug det lenger, mener Elgvin som synes det er trist at hun har forlatt det kritiske, men virkelighetsorienterte perspektivet han så hos henne tidligere.

– Boken er trykket opp i 17.000 eksemplarer på en måned?

– Det er åpenbart at hun treffer en nerve. Mange mennesker er skeptiske til forhold rundt islam og innvandring. Men når hun går inn for å forby moskeene, og ser for seg et Norge styrt under sharia-lover, er hun blitt så ekstrem at hun melder seg ut av debatten, sier Elgvin.

LES OGSÅ: «Hadia Tajik forvirrer islamkritikerne»

Perfekt timing

Kolofon forlag er det ledende selvpubliseringsforlaget i Norge. Forfatterne står selv for utgivelsene, og bærer også den økonomiske risikoen.

Markedssjef Terje Eriksen kjenner ikke til selvpubliserte bøker som har solgt tilsvarende mye på så kort tid.

– Hege Storhaug har et tema som engasjerer, og timingen er perfekt. Det er skikkelig gøy med den enorme interessen, på tross av få anmeldelser, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur