Bøker

– IS er ­sterke nok til å slå til hvor som helst

Mah-Rukh Ali mener terrorangrepet mot Paris viser at IS jobber systematisk mot stadig mer blodig og avansert terror

– 
Aksjonen i Paris viser at IS har en organisasjon som er i stand til å koordinere omfattende terrorangrep, til tross for at enkelte av deres posisjoner er svekket på bakken i Syria, sier Mah-Rukh Ali.

Hun har studert IS' propagandamaskineri ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og ga nylig ut boka Trusselen fra IS.

– Terroraksjonen i Paris sist fredag gjør ikke boken din mindre aktuell?

– Nei, dessverre. Jeg satt på jobb i TV 2 og fulgte de grusomme hendelsene minutt for minutt. Det at IS slår til i et land som har et så sterkt forsvar mot terror, er en ren maktdemonstrasjon. Paris-­terroren kommer rett etter aksjonen mot det russiske flyet som styrtet i Sinai, som det nå bekreftes hadde en bombe ombord, sier Ali.

Hvor som helst

Hun mener angrepet viser at IS kan slå til hvor som helst.

– De har tilgang til avanserte våpen, de opererer over landegrenser i Europa og jobber systematisk mot stadig mer blodig og avansert terror. Aksjonen virker å være koordinert fra Syria, men de har helt klart hatt tilgjengelige mannskaper i Frankrike. Og alt tyder på at de har utnyttet flyktningstrømmen for å plassere aksjonister i Europa, slik jeg påpekte da boken min kom nylig.

– Hvordan kan vi bekjempe 
fremveksten av terror fra IS – og rekrutteringen til ­organisasjonen?

– De tar i bruk mange virkemidler, og er ikke bare opptatt av å bygge en islamsk stat i Syria og Irak. Deres mål er et verdensomspennende kalifat. IS er ­sterke nok til å slå til hvor som helst fordi de knytter til seg ­rekrutter i ulike land, og alle som ikke er enige med dem er legitime mål. De vil knuse alle moderate krefter, også innenfor islam, sier Ali.

LES OGSÅ: Moskeer opplever press for å hindre radikalisering

Bruker religion slik det passer dem

Mah-Rukh Ali understreker at IS ­ønsker å fremstå som en reli­giøs bevegelse, men at de samtidig er hykleriske og bruker religion slik det passer dem.

– Den internasjonale koalisjonen har hittil fremstått som handlingslammet, og har ikke svekket dem i særlig grad. IS har klart å opprettholde både økonomisk og territorial makt, og fortsetter å knytte til seg tilhengere og fremmedkrigere. Vi må huske at det var den feilslåtte invasjonen i Irak i 2003 som la grunnlaget for etableringen og fremveksten av denne terror­organisasjonen. Derfor er det en kombinasjon av militær strategi og kampen mot mentaliteten de sprer, som må til.

– Hva er IS’ hovedstrategi?

– De har langsiktige mål og vil sette grupper opp mot hverandre, gjennom å skape polarisering og økte spenninger - både innad i islam - og overfor alle anner­ledestenkende. Det fremprovoserer de gjennom terroraksjoner - og polariseringen skaper lommer i samfunnet som er grobunn for sympati og rekruttering.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker