Kultur

– Irreversible ­endringer

Ørjan Persen er sterkt kritisk til de nye folkebibliotek-strategiene.

Han er bibliotekar ved Bergen Offentlige Bibliotek, og har lenge advart mot endringene­. I et innlegg i Morgenbladet tidligere i år mener han at nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhres planer om å gjøre folke­bibliotekene til litteraturhus vil gå utover deres rolle som formidlere av litteratur og kunnskap.

Ifølge Persen har folke­bibliotekene på mange ­måter «kuppet» litteraturhus-­suksessen.

LES OGSÅ: Bibliotekene låner ut frø og verktøy

Kaster bøker

I et foredrag for Norsk Bibliotek­forening sier Persen at folkebibliotek­ene har vært preget av kassering de siste årene­, som ­betyr at en fjerner ­bøker og annet materiale ut fra bestemte­ kriterier.

Dette er i seg selv ikke noe nytt, men det oppsiktsvekkende, ifølge Persen, er at folke­bibliotekene den senere tid har kastet mer enn noensinne. Deichmanske i Oslo skal blant annet redusere boksamlingen med en tredjedel.

Persen mener dette henger sammen med planene om at bibliotekene skal bli utadrettede litteraturhus, som prioriterer arrangementer.

– En teller hyllemeter for å se hvor mye samlingen skal reduseres. I stedet for å tilpasse samlingene til brukernes behov, tilpasser vi i dag samlingenes størrelse etter behovet for flere sitteplasser, sier han i foredraget.

LES OGSÅ: Mange bibliotek vil bli debattarenaer

Ungdomsklubb

Ifølge Persen er den fysiske samlingen til et bibliotek sentral i formidlingen av bøker.

Han forteller videre at de nye aktivitetene går utover mulighetene vi bibliotekarer har til å formidle mangfoldig litteratur av god kvalitet.

I stedet fylles bibliotekene i storbyene opp av andre ­yrkesgrupper enn bibliotekarer. Et eksempel Persen trekker frem er Deichmanske i Oslo, som søkte kokker og kunstnere til de nye stillingene ved Tøyen ungdomsbibliotek.

– Det nye biblioteket på Tøyen kan minne mer om en ungdomsklubb, sier han.

Aslak Sira Myhre har ikke besvart Vårt Lands henvendelser.

LES OGSÅ: Mot færre nye bøker til bibliotekene i år

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur