Kultur

Internasjonal jazzmønstring uten sidestykke

Til verdens største jazzarena reiser 110 musikere fra den norske jazzeliten. – En sjelden sjanse til å nå lengre ut, sier gitarist Hedvig Mollestad.

I april er Norge for første gang såkalt partnerland på verdens største jazzmesse Jazzahead i Tyskland. I det som må være den største internasjonale mønstringen av norsk jazz noensinne, står 110 norske musikere med 26 forskjellige band på programmet. En av dem er gitaristen Hedvig Mollestad Thomassen som med sin trio er plateaktuell. I helgen har hun spilt i Sandnes og Haugesund.

Til høsten står Europa før tur, men først er det altså Jazzahead i Bremen. Trioen har allerede et navn i Tyskland der musikken er møtt med omtaler som «mit einer atemraubende Intensität» – med en intensitet som tar pusten fra deg. Men så langt har de stort sett gjort arbeidet selv med å finne spillejobber.

– Nå har vi en ny booking­agent og Jazzahead gir oss sammen gode muligheter. Her møtes svært mange små og store
arrangører. Vi har holdt på i mange år med det mål å spille god musikk. Likevel kjenner vi på at vi har et uutnyttet potensial internasjonalt. Det skyldes blant annet en usystematisk booking, sier Mollestad.

Smått og stort

– Hva er nå den store drømmen?

– Vi er ikke nøye på om det er små eller store steder. Vi har både spilt på festivaler i Berlin og London, men også spilt for døra på små klubber. Håpet er at vi til sammen skal kunne spille flere konsertsteder av jevn kvalitet, sier gitaristen.

At Hedvig Mollestad Trio spiller en jazz langt til side for tradjazzen, kan gjøre at det er steder de ikke slipper til.

– Vi har ikke noe ønske om å trenge oss på, men opplever at det åpner seg i stadig større grad. Og for festivalene er det et ønske om å representere hele bredden, sier hun.

Tyskland har vært det største markedet for norske jazzmusikere siden Jan Garbareks gjennombrudd på 1970-tallet. På messen er hele jazzverdenen representert.

Bredt utvalg

Denne mønstringen er en unik sjanse til å vise norsk jazz til resten av verden, sier Gry Bråtømyr, daglig leder i Norsk jazzforum.

Hun er spent på hvordan Hedvig Mollestad Trio blir mottatt.

– Norge er kommet godt på vei med etablerte kvinnelige instrumentalister. Jeg tror Hedvig Molle­stad kan røske opp i et bransjetreff der hele spekteret fra gammel swingjazz til Molle­stads uttrykk er representert, sier Gry Bråtømyr.

Før selve Jazzahead, har norske krefter programmert en to uker lang kulturfestival med et bredt kunstnerisk program. Festivalens åpningskonsert 13. april er med Mari Boine og
Håkon Kornstad Trio. Mens norske aktører (Music Norway og Norsk jazzforum i samarbeid med NORLA og Ambassaden i Berlin) har programmert kultur­festivalen, er det Jazzaheads
internasjonale juryer som har valgt artister til messens ulike konserter.

– Gry Bråtømyr er begeistret for utvalget som er gjort. Det spenner vidt både i sjanger og i alder fra åpningkonsertens grand old Karin Krog & John Surman til unge rockete Hedvig Mollestad Trio og Skadedyr. Mathias Eick, Solveig Slettahjell, Knut Reiersrud & In The Country, Susanna, Erlend Apneseth Trio, Hilde Louise Asbjørnsen, Stephan Meidell. Mats Eilertsen Trio, Trygve Seim Sangam, Karl
Seglem Band og Kristin Asbjørnsen er andre av navnene. Paal Nilssen-Love Large Unit avslutter det hele med «Nordic at Noon» søndag 28. april, et samarbeid med Molde jazzfestival.

Marked

På messen vil musikerne møte hele bransjen representert ved festivalarrangører, jazzklubber, konsertarrangører, plateselskaper, agenter såvel som andre musikere.

– Tyskland og Jazzahead er en viktig markedsplass for jazz­artister med internasjonale ambisjoner. Vi trenger å bygge relasjoner og skape et inntektsgrunnlag der ute om artistene og bransjen skal vokse videre, både kunstnerisk og økonomisk, sier Kathrine Synnes Finnskog,
direktør i Music Norway i en pressemelding.

Karl Seglem er blant dem som ser fram til å spille i Bremen. Til Norsk Jazzforum røper han sine forventninger til at det kan løsne for musikken hans både i Tyskland og Europa forøvrig.

– Jeg håper vi, norsk jazz, kan trekke mange nysgjerrige lyttere og seriøse bransjefolk, sier Seglem.

Trippel

Hele satsingen gjøres i et samarbeid mellom Norsk Jazzforum og Music Norway med støtte fra Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet og NORLA. Det er en del av samme satsing som omfatter bokmessen i Frankfurt og den pågående filmfestivalen i Berlin.

– En enestående mulighet til å profilere norsk kunst og kultur internasjonalt, sier kulturminister Trine Skei Grande om trippelsatsingen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur