Film

Ingen vaktbikkje på kino

I Frankrike har kristenkonservative gått til kamp mot upassende kinofilmer. – Uaktuelt i Norge, sier Familie og medier.

Den katolske gruppen Proumovoir har kjempet mot visningen av flere filmer i Frankrike, blant andre Quentin Tarantinos The Hateful Eight og Gaspar Noés Love, begge kinoaktuelle i Norge. De har lykkes med å få hevet aldersgrensen på sistnevnte fra 16 til 18 år.

I Norge er det Familie og medier som kunne hatt en tilsvarende rolle. De definerer seg som «en tverrkirkelig organisasjon som vil jobbe for godhet og sannhet i norske medier». Daglig leder Jarle Haugland sier kamp mot kinofilm ikke er en aktuell sak.

LES OGSÅ: Han koker suppe på småbarn

Evangeliet først. – Vi ser en dreining hos oss og hos andre kristne organisasjoner. Vi ønsker i økende grad å fremheve det som er godt og å vektlegge evangeliet. Fra tid til annen kommer kravet om at kristne må si ifra om ting som er galt. Vi må være tydeligere i mediene, i avisspaltene og i debattprogrammene. For noen år siden var jeg helt enig i det. Nå er jeg ikke så sikker lenger, sier Haugland.

Familie og medier bruker ikke krefter på å overvåke kinoprogrammet.

– Vi ønsker i større grad å utfordre oss som skal se på film til å gjøre bevisste valg.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Sniker fortsatt. I helgen vil mange 13-14 åringer prøve å komme seg inn på 15-årsfilmen Deadpool. Lars Fuglevik, programsjef i SF Kino, synes aldersgrensene fungerer godt og fremhever særlig ledsagerordningen fordi den gjør praktiseringen av grensene enklere. Han mener også at de nye grensene vi fikk i fjor treffer bedre.

Kinosjef Yvonne Henningsen ved SF kino i Tønsberg regner med å måtte avvise noen tenåringer i helgen, men det er ikke ofte det skjer.

– Mange unge ønsker å gjøre noe sosialt sammen og tenker ikke over aldersgrensen. Det er ikke så gøy å ha mamma med når du er 14 år og skal ut med venner, sier hun.

– Er vi tvil om alderen, må de vise legitimasjon, enten når de kjøper billett eller når de går inn. Er de ikke gamle nok, får de refundert billetten, sier hun.

Hennes inntrykk er at det ikke lenger er like mange som unngår aldergrensene ved å laste ned filmer ulovlig.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film