Kultur

Improvisert familiedrama fra Sørlandet

Med kortfilmen Small Talk ønsker regissør Even Hafnor å problematisere noe han mener er en særegen omgangsform for familier i Agder: Å feie ubehagelige temaer under ­teppet.

Én av filmene som konkurrerer om Gullstolen for beste, norske kortfilm under Kortfilmfestivalen i Grimstad, er noe så sjeldent som et oppgjør med den sørlandske storfamilien.

Regissør og manusforfatter Even Hafnor er født og oppvokst i Kristiansand og vet godt hvordan tradisjonell, sørlandsk pietisme former samspillet i storfamilien. I kortfilmtrilogien Small Talk lar han en gjeng glade amatører, gjerne i slekt med hverandre, improvisere fram tre scener inspirert av sin egen familie.

LES OGSÅ: – Pietistkjernen er borte

Feies under teppet

Even Hafnor har aldri kjent seg igjen i framstillinger av familier i norsk film. Det er én av grunnene til at han skrev Small Talk, en film der han ønsker å problematisere det han mener er en særegen omgangsform for familier i Agder: Å feie ubehagelige temaer under teppet.

– Jeg ønsker å vise hvordan en velmenende storfamilie ikke er i stand til å kommunisere viktige, eksistensielle problemstillinger, forklarer Hafnor.

I Small Talk følger vi en storfamilie på fjorten medlemmer gjennom tre møter, på våren, høsten og vinteren 2014.

– I åpningsscenen får bestemoren et illebefinnende i en familiemiddag. I stedet for å ta innover seg alvoret i situasjonen, fortsetter de med small talk som om ingen ting har skjedd, sier Hafnor.

I neste scene er bestemoren sengeliggende i datterdatterens sekstenårsdag, heller ikke der er familien i stand til å ta innover seg alvoret. Det kulminerer etter at bestemoren har hatt slag og holdes kunstig i livet på sykehuset. Storfamilien samles rundt dødsleiet og det beste de kan gjøre er å synge den kristne barnesangen «Du er du og du duger» før ledningen på pusteapparatet endelig trekkes ut.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Usikker på reaksjonene

Produsent for Small Talk, Jon Michael Puntervold, forteller at han ble oppmerksom på Hafnors særegne og varme humor gjennom noen av hans tidligere kortfilmer. De ble kjent da de kom i snakk om den polske regissøren Roman Polanski på en buss, og det ble snart klart at de skulle samarbeide. Etter innledende diskusjoner ble Small Talk resultatet. Punter­vold forteller at de i forkant av premieren på Aladdin kino i Kristiansand var svært usikre på hva slags reaksjoner publikum ville ha på filmen.

– Vi var usikre på om publikum ville se humoren og da kanskje særlig det eldre publikum, forteller Puntervold.

– Heldigvis framkalte filmen latter på tvers av generasjoner og blant troende så vel som ikke-troende. Det viser at Even har greid å formidle et troverdig bilde av samspillet i en sørlandsk storfamilie.

Ektefølt, heller enn striglet

Det estetiske har, ifølge produsent Puntervold, vært underordnet det ektefølte.

– Even og jeg deler nok en allergi mot alt som er pent og pyntelig. Det viktigste har vært å lage en film som er troverdig, som ikke framstår som karikert, sier Puntervold.

– Det er også grunnen til at jeg har valgt å jobbe med amatørskuespillere, forklarer regissør Hafnor.

For å gjenskape en storfamilie fra Kristiansand søkte han aktivt etter amatørskuespillere med sørlandsdialekt, og gjerne medlemmer av samme familie. Familien vi møter i filmen består av 14 glade amatører fra fire forskjellige Kristiansands-familier. Blant annet spiller både mor og far Hafnor i filmen, og dessuten er to av scenene spilt inn i bestemorens hjem.

– Det var selvfølgelig litt spesielt å instruere sine egne foreldre. Særlig min mor hadde til å begynne med sterke meninger om hva som fungerte eller ikke, men det gikk seg heldigvis til, forklarer Hafnor.

Internasjonalt publikum

Når Vårt Land snakker med filmskaperne i forkant av visningen på Filmfestivalen i Grimstad, er de spent på mottakelsen.

– På forpremieren i Kristiansand viste vi filmen for tre generasjoner sørlendinger. Nå er vi spent på å se reaksjonene til den internasjonale filmbransjen når de samler seg i Grimstad. Jeg håper og tror Evens film har en allmenngyldig appell, sier Puntervold.

Duoen håper det vil komme flere samtidskildringer fra sørlandsmiljøer.

– Selv håper jeg å se en film fra steppelandskapene i indre Agder inspirert av Coen-brødrene, sier Puntervold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur