Musikk

– Ikke noe mål å tre budskapet nedover hodet på folk

Da en av Finlands beste stemmer fikk platekontrakt, var han aldri i tvil om at troen skulle prege sangene. Tomas Höglund er ikke redd for å være en ­artist som forkynner.

Når Tomas Höglund synger på kveldsmøte hos pinsevennene en fredag, er det forventet at sangene hans skal være forkynnende. Det er det ikke på klubbene eller restaurantene han ofte synger på kvelden etter. Og slett ikke i beste sendetid på svensk fjernsyn under semifinalen i The Voice Of Finland i 2013.

– Jeg hadde på forhånd bedt Gud gi meg frimodighet til å fortelle de som fulgte sendingen om troen min, hvis muligheten dukket opp. Det gjorde den, forteller Höglund.

– For meg er det ikke noe mål å skulle tre budskapet nedover hodet på folk. Likevel synes jeg artister som er kristne, er blitt for forsiktige når det gjelder å presentere troen i tekster på plater­ og fra scener. I USA er det helt naturlig å gjøre det. Er troen så viktig som vi gjerne sier, bør vi også kunne stå for den.

LES OGSÅ: Derfor er ikke Gud mer synlig i popen

Troen er fundamentet

Nå ­debuterer Höglund med albumet So Far So Good på Talking Music. Det svenske plateselskapet fikk, i likhet med den finske The Voice-juryen, gåsehud av hans tolkning av Leonard Cohens «Hallelujah». Også Höglunds kone Maria var semifinalist. At den første singelen fra ektefellens første album heter «Trying Not To Fake It», er ikke tilfeldig.

– Når jeg først skulle lage min egen plate, var det viktig for meg å legge mine viktigste livserfaringer i låtene: Nemlig at den kristne troen er selve fundamentet mitt, og at troen også kan ­bidra til at jeg er et godt medmenneske. Jeg håper sangene mine får frem at livet ikke er en dans på roser, uansett hvem man er og hva man tror på, sier 42-åringen, som bor utenfor Helsingfors med kona Maria og tre døtre.

Aldri likt lovsang

Finnen er glad for at han ventet såpass lenge med å gi ut eget album.

– En plate er en viktig presentasjon av hvem man er. Derfor har jeg trengt denne tiden for å kunne skrive sanger som forhåpentligvis viser mitt sanne jeg, både musikalsk og tekstlig.

Å lage en lovsangsplate for det kristne markedet, var aldri aktuelt.

– Jeg har aldri likt moderne lovsang. Synes det blir for mange ensformige gjentagelser, både i tekstene og i musikken. Det har heller ikke vært aktuelt å lage en plate uten en tydelig kristen profil for det verdslige markedet. Da jeg i fjor fikk mulighet til å skrive egne låter i en pop-soul-country-stil, forankret i livssynet mitt, følte jeg tiden var inne. Det siste hadde også med tiden vi ­lever i å gjøre.

LES OGSÅ: Religionen har fått fornya samfunnskraft og gir også ny sprengkraft til skjønnlitteraturen.

Mer åpne

Tomas Höglund hevder den verdslige musikkbransjen, ja alle miljøer utenfor kirken, de siste årene er blitt mer åpne for at artister synger og forteller om troen sin.

– Jeg følte ikke jeg tok noen stor sjanse da jeg fortalte seerne at jeg var kristen under The Voice på finsk fjernsyn. Responsen var bra, bortsett fra en som påstod jeg spilte ut kristenkortet for å få flere stemmer. Tilsvarende er kristne blitt mer åpne for sanger om livet enn før. Her henger nok likevel finner litt etter svensker og nordmenn, konservative som mange av oss kristne finner fremdeles er.

Kristen identitet

Under oppveksten i Jacobstad, fikk Tomas Höglund det han kaller åndelige opplevelser. Ikke av det skremmende, men av det inspirerende slaget, understreker han.

– Da jeg var 15 år fremførte koret jeg var med i en musikalversjon av Roland Utbults Ansikte mot Gud. Den gjorde et voldsomt inntrykk på meg. Den skulle vise seg å bekrefte min voksne identitet som kristen. Det var den som satte meg i gang.

Før han startet å synge alene,­ og sammen med kona Maria, begynte han som leder for det finsk-svenske ungdomskoret His Master’s Voice. De 120 medlemmene var både menighetsungdom og kirkefremmede. De fleste var studenter. Koret ga ut flere album.

– Det var utrolig inspirerende å se hva sangene og fellesskapet i koret betydde for medlemmene. Noen valgte å bli kristne, andre tror jeg fikk en bekreftelse på troen sin. Det ønsker jeg nå å videreføre med mine nye sanger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk