Kultur

Identitet uten kropp

Før bygget vi identitet gjennom familie, skole og venner. Nå lager vi det selv, gjennom Facebook, ifølge psykolog og forsker.

I dag forholder vi oss til oss selv og vårt eget selvbilde på en 
annen måte enn tidligere. På Face­book forsvinner kroppsspråket og vår fysiske personlig­het. I 2015 skjer vår presentasjon av oss selv gjennom bilder og tekst på en ­liten digital skjerm.

Seniorforsker ved Sintef, Petter Bae Brandtzæg, mener at dette endrer måten vi definerer oss selv og andre på. Brandtzæg er psykolog og forsker blant annet på hvordan sosiale medier virker inn på sosiale relasjoner. Han mener det er noe svært annerledes som skjer med oss.

– Det er på mange måter et sosialt eksperiment. Før ble vår identitet bygget i et hierarki gjennom gode råd fra de over oss i familie, skole og andre autoriteter. Nå har vi verktøy til å utvikle vår egen identitet i nettverk med likesinnede, sier Brandtzæg.

LES OGSÅ: Sosiale medier har gjort oss TV-vante

Sant uttrykk

Einar Edland er utdannet sosionom og diakon og forsker på livs- og trosfortellinger. Han vil finne ut hvilken rolle dannelsen av indre gudsbilder spiller i den fortellingen vi forteller om oss selv.

Edland spør etter det som kan skape en bærekraftig identitet, en som gir «et sant og autentisk uttrykk for egen selvforståelse».

– Dessuten må selvbildet bidra til å plassere en selv i det mellommenneskelige fellesskap, sier han.

Med en digital identitet skjer det en radikal frikopling av kropp og identitet.

– Det kan innebære at vi parkerer den autentiske selvopplevelsen til fordel for presentasjonen av oss selv i det sosiale fellesskapet, sier Edland.

Han frykter at frikoblingen kan gjøre våre Facebook-ansikter­ til glansbildefremstillinger av oss selv.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Uoppnåelige opplevelser

– Dette blir et race hvor idealene tilsyne­latende blir stadig mer uoppnåelige og kan føre til opplevelsen av ikke å strekke til eller å være god nok. En del kan også komme til å kjenne på en fremmedgjøring fra en selv, eller tomhet og tap av mening, fordi den performative siden ikke lenger er i kontakt med ens egen indre følelsesmessige selvopplevelse, frykter Edland.

Han ser for seg at den raske utviklingen representerer en stor utfordring for psykologien som hele tiden må omstille seg og erverve kunnskap om de betingelser som mennesker formes av og lever livene sine i.

Rammene endres

Psykologen Brandtzæg ser et fag i endring.

– Mye av rammene for hvordan vi sosialiserer er jo endret. En del av teoriene som er knyttet til identitet og sosiale grupper er hele tiden i endring. Endringen fra den vertikale til den horisontale sosialiseringen er revolusjonerende i den forstand at individet på mange måter er blitt mer frigjort og kan gjøre mer individuelle valg i en gruppe med likesinnede mens en før ble mer oppdratt fra foreldre lærere og andre autoriteter, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur