Kultur

Hundre år i motvind

Med 10.000 standhaftige abonnenter og et par skarpe redaktører har avisa Dagen stått vinden imot i hundre år.

Dagen runder 100 år. Dag Kullerud har skrevet boka med undertittelen Kulturell motstemme i hundre år. Han er redd mange vil kunne bli skuffet over å ikke finne navnet sitt.

– Ved å legge teksten forholdsvis tett på norsk samfunns- og kulturhistorie aksentueres Dagens historiske stemme inn i kirke og samfunn, skriver Kullerud.

Åndskamp

Dagens historie kan vanskelig skrives uten at det er to redaktører som dominerer. Johannes Lavik var den første, og han ledet redaksjonen i drøyt 30 år. Det samme gjorde Arthur Berg. Sammen dekket de tida fra 1919 til 1985. Om begge blir det sagt at de var vidsynte. Allerede i 1921 antydet Dagen på lederplass ikke var noe prinsipielt som tilsa at kvinner ikke kunne være prester. Teologisk begrunnet motstand mot kvinnelig prestetjeneste ble en kampsak for etterfølgeren Arthur Berg. I arbeidet ble Kullerud overrasket over hvor sterkt avisas kristne identitet var knyttet til det vestnorske og til småkårsfolket.

– Det særskilte ved Dagen var at den i mellomkrigstiden også kjempet en annen kamp, ganske alene i norsk presse, nemlig for å opprettholde og styrke kristendommens betydning i landet. Sånn sett fikk begrepet vestlandspietisme nytt liv og aktualitet, skriver Kullerud.

Allerede i 1930 advarte Dagen på lederplass mot utviklingen i Tyskland. Med signaturen RAG hamret avisen ut advarsler mot nazismen. Kullerud mener disse lederartiklene er historiske. Mannen bak initialene var Arne Giverholt, pressesekretær i Utenriksdepartementet som var leid inn for å skrive ledere på grunn av sin store innsikt i utenrikspolitiske spørsmål.

Kristne møter

Audgunn Oltedal startet sin karriere som journalistlærling i Dagen i 1965. Hun har gode minner fra ei tid der mange unge fikk prøve seg i lag med en garde av erfarne journalister. Fra første dag måtte de unge ta kameraet med ut på jobb, enten det var for å dekke kristenlivet på Vestlandet eller politikken i Bergen.

– Det var et spennende hus som lå tett på setteriet slik at vi også fikk kontakt med typografene, husker Oltedal som har 25 års fartstid i NRK og et tiår i journalistutdanningen i Oslo. Nå er hun aktuell med boka Journalistikk, verdier og menneskerettigheter.

– For det meste dekket vi kristne møter, men også studentsamfunnet i Bergen. Der var Arthur Berg en velkommen gjest, og han ble lyttet til. Berg var ikke lett å sette i boks, sier Oltedal.

Kvinnesyn

Et eksempel på hans åpenhet var i spørsmålet om militærnekting. Slik Oltedal husker det mente Berg at det å nekte måtte være en rett i et demokrati. Berg var imot kvinnelige prester og hadde et kvinnesyn som ikke var i tråd med Oltedals. Selv om han mente av journalistyrket var for tøft for kvinner, husker hun ikke at hun ble behandlet annerledes enn mannlige kolleger.

– Han var mangesidig og full av morsomme påfunn. Jeg husker han som en liberal mann som ga medarbeidere stor frihet, sier Oltedal.

LES OGSÅ: Dagens redaktør fylte 50

Etter at Oltedal sluttet i avisa, var hun sekretær for Vestlandsavdelingen av Folkebevegelsen mot EEC. Der var Arthur Berg styremedlem.

– Da jeg siden ble redaktør i SV-avisa Ny Tid, var det ei hard tid på mange måter. Berg kom på besøk for å høre hvordan det var å være redaktør i avisa, forteller Oltedal.

– I hvilken grad tar Dagen i vare sin rolle som motkulturell stemme?

– Jeg leser ikke avisa daglig, men opplever at det i dag er en tydeligere profilforskjell mellom Dagen og Vårt Land enn i den tida jeg jobbet der. Dagen er et tydeligere talerør for det konservative kristenliv enn det VL er. Selv om jeg vil være uenig i mye av det Dagens står for, er det bra at de finnes og at det er ulik profil på mediene som dekker kristen-Norge, sier hun.

Åndshøvding

Tidligere Aftenposten-redaktør og kommentator Harald Stanghelle begynte i Dagen som 15-åring. Arthur Berg presenterte tenåringen med introduksjonen: «Han er berre ein gut, men kjenner eg han rett, ynskjer han nok å verta handsama som ein fullbefaren journalist.» Bergs intellektuelle kraft og formuleringsstyrke gjorde ham, ifølge Stanghelle, til en av de svært få redaktørene utenfor Oslo som hadde en nasjonal stemme.

– Hva lærte du av ham?

– Arthur Berg var en åndshøvding og slike lærer du ikke noe av. De beundrer du. Og så erfarer du at de også har sine svake sider, sier Stanghelle.

LES OGSÅ: Bergen har fått ny storstue

Som Oltedal husker også han å bli kastet på dypt vann fra første dag og er takknemlig for muligheten det ga ham. Han husker avisa for dens skarpe meninger.

– Det var ingen tvil om det kristenkonservative ståstedet, men det var også ei god lokalavis for vestlandsbygdene, er Stanghelles attest.

Identitet

– Hva tenker du om avisas motkulturelle rolle?

– Den har vært svært viktig også fordi den representerte en viktig motkulturell bevegelse. Selv om den har opprettholdt et element av motstrøm sammenlignet med mange andre medier, er ikke det så avgjørende i dag. Fordi hele samfunns- og mediebildet er så annerledes, er det urettferdig overfor både fortid og nåtid å drive på med sammenligninger, sier Stanghelle.

Han ønsker avisa han har vokst opp med nye hundre år.

– Farfar abonnerte nok fra 1919, og far min abonnerte så lenge han levde. Jeg bruker å gå innom Bok og Media i Oslo og kjøpe den med meg så ofte jeg kan. Dagen er en del av min identitet enten jeg vil det eller ikke, sier Stanghelle.

---

Dagen

  • Avisa Dagen kommer ut i Bergen.
  • Første utgave kom i 1919.
  • Første redaktør var Johannes Lavik (1919 – 1952).
  • Arthur Berg var redaktør fra 1955 til 1956 og fra 1957 til 1985.
  • I tida før 2. verdenskrig vokste opplaget til 13.000. En vekstperiode etter krigen brakte opplaget opp i rekordhøye 18.000. Ellers har det vært stabilt på 10.000.
  • Avisa het Dagen Magazinet i tre år mellom 2008 og 2011.
  • Vebjørn Selbekk har vært redaktør siden 2010.
  • Dag Kullerud har skrevet boka Dagen 1919 – 2019 Kulturell motstemme i hundre år (Cappelen Damm)

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur