Mandag kveld var det klart at Anne Weber er årets vinner av Den tyske bokprisen, og vinnerromanen er en bok av det helt uvanlige slaget:

I et vaskeekte epos, forteller Weber i verseform om livshistorien til den 96 år gamle franske motstandskjemperen Anne Beaumanoir.

Et uvanlig liv

Beaumanoir lever fortsatt, og reiser i dag rundt på skoler og andre steder og holder appeller mot nasjonalisme og religiøs fanatisme.

Weber har i en årrekke bodd og arbeidet som oversetter i Paris. Og her ble hun kjent med Beaumanoir, som hun forteller om i Annette, ein Heldinnenepos – Annette et heltinneepos.

Romanen ble i går tildelt den viktigste litteraturprisen i Tyskland, Sveits og Østerrike: Den tyske bokprisen.

Heltinne eller terrorist?

I Webers roman har Beaumanoir fått navnet Annette, og hun introduseres med setningen: «Hun tror ikke på Gud, men han tror på henne»

Beaumanoir var medlem av den kommunistiske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig, skjulte jøder hjemme i Bretagne og ble etterpå hyllet for sin motstand mot den tyskervennlige Vichy-regjeringen.

Men etter 2. verdenskrig ble hun snarere tatt for å være en terrorist i mange franskmenns øyne. Hun engasjerte seg i Algeries kamp for uavhengighet fra Frankrike. Og i 1959 ble Weber dømt til ti års fengsel for å ha støttet FLN, Den nasjonale frigjøringsfront, i den svært blodige krigen i Algerie.

Kjente seg ikke igjen

Romanen er derfor også en liten historiebok, som forteller både om situasjonen under Vichy-regjeringen og tysk herredømme, og om Frankrikes egen rolle som kolonimakt etter 2. verdenskrig. I følge juryen som deler ut Den tyske bokprisen har Weber, som benytter en sjelden sjanger – nemlig eposformen –, en bemerkelsesverdig letthet i språkføringen.

Hun har forvandlet Beaumanoirs liv til «et grandiost stykke litteratur», heter det i begrunnelsen.

Men da 96 år gamle Beaumanoir leste Webers manuskript, sa hun at hun ikke kjente seg igjen. Weber forteller til Deutschlandfunk Kultur at Beaumanoir sa «Dette er din Anette».

– Det er til slutt blitt en litterær skikkelse av henne, sier forfatteren.

Tildelingen overrasket

Tildelingen av årets pris til Weber overrasket mange, ettersom hun var regnet som en outsider sammenlignet med for eksempel et navn som Thomas Hettche, som har vært nominert flere ganger.

Den tyske bokprisen regnes som et utstillingsvindu for tysk litteratur, og Webers roman ventes å bli en salgssuksess på et internasjonalt marked.

Som Vårt Land fortalte mandag gis fjorårets vinnerroman, Herkunft av Saša Stanišić ut på norsk på nyåret.

 

LES MER: