Kultur

Hun skal undervise prester i fortellerkunst

Helga Samset erfarer at Bibelens fortellinger virker selv etter at Gud er strøket ut av den. Til høsten skal hun lære prester og kateketer å finne lidenskapen i fortellingene.

Helga Samset har tjue års erfaring med å fortelle og la fortellingen virke. I møte med skoleelever og menighet har hun levendegjort både eventyr og bibelhistorie. Snart skal hun undervise prester i fortellerkunst, men først skal hun dele fortellingen om Josef i Majorstuen kirke.

Bibelbragden

I Johanneskapellet i kirken skal Helga Samset mandag kveld framføre en premiereversjon av fortellingen om Josef. Gjennom fem-seks forestillinger i ulike menigheter har hun utviklet og prøvd ut stoffet i samarbeid med jazztrompetist Jonas Kilmork Vemøy.

– At vi fikk den forrige forestillingen om Jakob inn i Den Kulturelle Skolesekken, synes jeg selv er en bragd, sier hun.

Gud virker i fortellingen likevel

Bibelstoff har nemlig ikke høyeste prioritet i det offentlige kulturtilbudet. Det hjalp å skrive Gud helt ut av teksten, forteller Samset. I møte med elever med liten kjennskap til Bibelen har hun lært seg å allmenngjøre og skrelle bort.

– Men å fjerne Gud?!

– Å ta bort ordet Gud var helt uproblematisk. For Gud som skikkelse og kraft virker i bibelfortellingen likevel. Når Jakob slåss gjennom natten, er det ifølge Bibelen med en mann. Alle som lytter skjønner at noe eksistensielt står på spill. Og først når Esau omfavner og tilgir ham, ser Jakob Gud: «For da jeg så ditt ansikt, var det som om jeg så Guds eget ansikt; så vennlig var du mot meg.»

Hør Helga Samset fortelle:

Aner ikke hvem Josef er

Neste høst starter hun opp som timelærer på NLA Høgskolen i Staffeldtsgate i Oslo. Etterutdanningen i bibelfortelling er rettet mot alle som vil fortelle i kirke og skole – prester, trosopplærere, kateketer og lærere. Noe av det viktigste er å ville og våge.

– Så mye går tapt i det å være redd for å gjøre feil. Husk at bibelhistoriene levde på folkemunne i lang tid før de ble skrevet ned. Gjenfortellingen finnes i de uformelle settingene fremdeles, kanskje særlig i søndagsskolen.

– Hvordan er bibelhistorien forvaltet i dag?

– Elever på ungdomsskole og videregående kjenner knapt de sentrale fortellingene. Når vi har presentert dem for Jakob og Esau, tror jeg mange forlater lokalet uten å vite at det er en bibelfortelling de har hørt. De kjenner Harry Potter og Ringenes Herre bedre enn de kjenner de kristne grunnfortellingene. Mye av moroa er å vise slektskapet, sier Samset.

Prestens appell var viktigst

– Hvor var det det sviktet?

– Kanskje ble det skrevne ordet, Guds ord, for hellig på et eller annet tidspunkt - folk følte seg ikke lenger fri til å formulere og fabulere på egen hånd. Bibelfortellingene ble «kristne» og ikke til bruk for allmennheten. Også i prekenlæren på Menighetsfakultetet ble det advart. Man måtte aldri gå for langt inn i selv fortellingen. Utlegningen var poenget, den skulle føre til omvendelse. Prestens oppgave ble å forklare, ikke fortelle, sier hun.

Også i skolen ser hun endring fra det gamle kristendomsfagets frodige formidling av fortellinger til et informasjonsfag som hun mener har begrenset lidenskapen i formidlingen.

I NLA-kurset skal studentene få merke at gjennom arbeidet med fortellingen vil både fortellingen og fortelleren forandre seg.

– Du blir mindre opptatt av målet enn av veien. Selv om fortellingen vil et sted, blir du mer oppmerksom på alt det som skjer underveis. Det er ikke det som skal sies etterpå, men selve historien som er målet, sier Samset.

---

Fortelling

  • Josef framføres i Majorstuen kirke 18. og 21. november.
  • Fortelling: Helga Samset
  • Musikk: Jonas Kilmork Vemøy
  • NLA Høgskolen starter høsten 2020 et 10-poengs studietilbud som historieforteller med Helga Samset som kursholder.
  • Studiet er rettet mot prester, trosopplærere, menighetspedagoger, kateketer og lærere.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur