Film

Hollywood-kjendisene tar bibelbølgen

I det siste er det kommet mange nye filmer med kristent innhold fra Hollywood. 
Nå snakker også stadig flere skuespillere offentlig om sin kristne tro.

Den såkalte bibelbølgen i Holly­wood har ført til en rekke nye filmer med kristent og bibelsk innhold, som Noah, Exodus: Gods and kings og Heaven is for real. Ifølge avisen New York Post har det den siste tiden også flere amerikanske kjendiser fortalt om sin kristne tro. Et vendepunkt kom ifølge avisen startet under Oscar-utdelingen i fjor, da Matthew McConaughey vant prisen for beste mannlige hovedrolle.

– Først og fremst vil jeg takke­ Gud fordi det er han jeg ser opp til. Han har prydet livet mitt med muligheter som jeg vet at ikke har kommet fra min egen ­eller andre menneskers hånd, sa skuespilleren gråtende.

I et intervju med magasinet GQ utdyper McConaughey den kristne troen sin:

– Gud er noen som kan hjelpe meg til å finne svar på spørsmål jeg har. Noen som har en finger med i spillet i dette mirakelet vi kaller livet.

LES MER: Her er tolv undervurderte «kristne» filmer

Snakker om tro

McConaughey får følge av flere kjente skuespillere som i etterkant av ­Oscarutdelingen har stått fram og snakket om sin kristne tro.

– Jeg ga sjelen min til Jesus, forteller Hollywood-stjernen Chris Pratt i et intervju med det amerikanske magasinet Esquire.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Møtte fremmed

Pratt er kjent fra storfilmen Guardians of the Galaxy fra 2014 og aktuell i storfilmen Jurassic World. Tidspunktet han fant Jesus, var da han var 19 år gammel. Pratt forteller i ­intervjuet at en mann kom bort til ham utenfor en spritsjappe og spurte ham ut om han skulle drikke seg full, ta narkotika og ha samleie den kvelden. Som tøffe 19-åringer flest lo Pratt og sa noe sånt som «ja takk, alle tre.» Den fremmede mannen ble ikke avskrekket av den grunn. Han fortsatte å fortelle om at Gud hadde fått ham til å stoppe og snakke med Pratt og at store ting ville skje i hans framtid. Fire uker senere fikk Chris Pratt sin første skuespillerjobb.

LES MER: Kinopublikummet vil ha kristne filmer

Ballet på seg

Under innspillingen av filmen Fury i fjor skal Shia LaBeouf ha fått hjelp av medskuespiller Brad Pitt til å finne Gud, selv om Pitt selv har fortalt venner og bekjente om sin tro på en spiritualitet uten navn.

– Jeg fant Gud. Jeg ble kristen og ikke på en sånn tullemåte, men en skikkelig måte. Det reddet meg virkelig, sier LaBeouf til magasinet Interview.

Skuespilleren Mark Wahlberg, som blant annet er kjent fra ­filmen The Fighter (2010), forteller at det å være katolikk er det viktigste i livet hans.

– Det første jeg gjør om morgenen for å starte dagen, er å sette­ meg ned på alle fire og takke Gud. Hver gang jeg går ut av huset mitt så stopper jeg ved nærmeste kirke. Ungene mine synes det er veldig irriterende, sier Wahlberg til Catholic Herald.

LES MER: Unge lærer bibelhistorien fra populærkulturen

Motkultur

Filmkritiker og spaltist Håvard Nyhus mener at det er umulig å si akkurat hvorfor denne tendensen blusser opp nå.

– Hvis man spekulerer, kan det tenkes at en person som Shia LeBeouf, som ønsker å framstå som spesiell, interessant og ­annerledes, finner en originalitet i kristendommen som noe som er motkulturelt i Hollywood. ­Kristendommen har en kul aura som taler tidsånden imot, sier han.

Nyhus antyder at det også kan være snakk om et genuint ønske om å «ta tilbake religionen».

– Skuespillerne ser muligens det radikale potensialet i religion­, og vil ta religionen tilbake fra den ­politiske høyresiden, sier han.

LES MER: Hollywood vender seg til Bibelen

Sofistikert åndsliv

Nyhus sier at det å snakke om åndelig lengsel, blant annet i portrettintervjuer, kan være en måte å vise at man har et sofistikert åndsliv på. Han mener likevel at det ikke skjer noe lignende blant skuespillere og andre kjendiser i Norge for øyeblikket.

Religionspress

Skuespiller ved Den Nationale Scene, ­Susann Bugge Kambestad, har heller ikke sett eller hørt at norske skuespillerkolleger har ­begynt å snakke om tro.

- Jeg tror ikke at Hollywood-skuespillernes takketaler ved Oscar-utdelinger og uttalelser i aviser kommer til å ha noen innvirkning på norske skuespillere. Det er en mye større grobunn for religion i USA og der virker det nesten som man blir presset til å skulle være høylytt om sin tro for å bli akseptert av befolkningen, sier Bugge Kambestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film