Kultur

Hjemme hos Emilie med Tine og elever

Tine Ting Helseth tok med seg hele mesterklassen av unge og talentfulle blåsere hjem til Emilie og holdt konsert.

Huskonsertene er av de nyeste konsertene Risør kammermusikkfest byr på. Emilie i Havnegata 3 er av dem som jevnlig stiller huset til disposisjon for «Hjemme hos»-konserter. Trangt ble det. Sjelden kommer man så tett på musikerne som i disse konsertene.

I fanget på publikum

Tine Thing Helseth sier det er utrolig hyggelig at folk i Risør åpner opp stuene sine.

– Publikum er jo alltid en vesentlig del av en konsert, og her kommer vi tett på. Det er en spesiell opplevelse å spille et instrument som trompet og nesten sitte i fanget på tilhørerne. Vi blir på mange måter enda mer nakne, det blir levende på en annen måte.

Med mesterklasse

– Du lot de unge musikerne slippe til i stor grad?

– Ja, dette var en huskonsert som var mer for dem enn for meg. Emilie var naturligvis verten for konserten, men også jeg var på sett og vis en vert. Dette ble avslutningen av vårt intensive blåsekurs denne gangen. Nå fikk de anledning til å vise fram sine kvaliteter og store ferdigheter for et publikum.

– Her opplevde vi å bruke rommet som en minikonsertsal der vi ser publikum og deres reaksjoner svært godt. De fikk kjenne hvor fint det er å være nær og spille skikkelig kammermusikk der vi også møter tilliten til hverandre. Det er flott å dele en slik opplevelse av nærhet. Dette blir vel så langt unna det å sette på en plate hjemme som det er mulig å komme, sier Helseth.

LES OGSÅ: Mange toppsangere til Risør

Glad i å møte publikum

– Ikke alle musikere er like begeistret for denne nærheten?

– Nei, noen synes det blir for tett og trekker seg heller litt unna. Men jeg er glad i å være så tett på publikum, snakke med dem og å formidle en opplevelse, en mening også verbalt, ikke bare gjennom musikken, sier Tine Thing Helseth.

Begeistret vertinne

Emilie Sortevik åpner med begeistring sine stuer for publikum. Det har hun gjort siden huskonsertene kom på programmet i 2017.

– Jeg er selskapssyk, ler hun.

LES OGSÅ: Risør kirke med ny oppvarming

Årsaken er snarere at hun er glad i musikk, ikke minst i blåsere. Det har vært mange musikere i familien.

– Far var organist og min datter er oboist, for bare å nevne to. Min tippoldefar fikk overført huset her etter den store bybrannen i 1861, da store deler av Risør sentrum brant ned. Jeg flyttet hit i 1996 og elsker å bo midt i sentrum.

Offisielt er det plass til 25 i stuene. – Men i fjor var det visst 40 her, sier hun.

---

Festival

  • Risør kammermusikkfest feirer 30 år neste år.
  • Da kammermuskkfesten ble stiftet, var det bare én festival – Arve Tellefsens i Oslo – som var tidligere ute.
  • Nå er det mer enn 200 musikkfestivaler landet rundt.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur