Kultur

Hitler roste seg som Jesus

Hitler skrev rosende bok om seg selv i 1923. Det viser at han tidligere enn antatt var bevisst sin frelsende rolle.

I 1923 dukket det opp en bok om Adolf Hitler – «Adolf Hitler – hans liv og taler». Her roses han opp i skyene. Boken var angivelig skrevet av baron Adolf Victor von Koebler. Nå viser det seg at det var Hitler selv som skrev boken, hvor han omtaler seg selv som den nye Jesus.

Kjente reglene

Det er Hitler-forskeren Thomas Weber, som har avdekket sakens rette sammenheng. Biografien kom ut kort tid før Hitlers mislykkede kuppforsøk i München. Weber sier at i et intervju med New York Times at i 1923 besluttet han seg for å skape seg et større navn nasjonalt: «Han fikk derfor publisert boken i håp om en snarlig revolusjon. Det vi ser er en politisk aktør, som forstår de politiske prosessene ekstremt godt og som forstår at skal man vinne, må man også ha sin biografi.»

LES OGSÅ: Den farlige makten

I arkivene

Weber oppdaget under sin research i Johannesburg - hvor Koeblers arkiv befinner seg - at det var Hitler selv som skrev boken. Koebler, som først var sympatisør men senere vendte Hitler ryggen, ble arrestert i juli 1944, dagen etter det mislykkede attentatet mot Hitler. Han tilbrakte resten av sitt liv i Gestapo-fengsel og til slutt i en kz-leir.

Viktig for historien

Redaktøren av den tyske avisen Die Welt og forfatter av nok en Hitler-biografi, sier til New York Times at han ut fra de tekstene han er sett, er fullstendig overbevist om at det var Hitler som skrev om seg selv: « Det er viktig fordi det viser at Hitler tenkte på seg selv som Tysklands frelser allerede i 1923. Det er et liten, men uhyre viktig fremskritt for utforskingen av Adolf Hitler.»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur