Kultur

Historien om den katolske Luther

Pavedømmets historie helt fra Peters tid fram til Reformasjonen er tema for en utstilling i den tyske byen Mannheim.

Pavene og den latinske verdens enhet er navnet på utstillingen som med unike gjenstander innlånt fra andre museer og fra Vatikanet, viser pavedømmets og kirkens historie fra den første menigheten i Roma til ­Reformasjonen. Museet ­mener det er første gang en utstilling er viet dette temaet.

Felles røtter

Kristeligt Dagblad har snakket med historiker Stefan Weinfurter som har laget utstillingen sammen med teolog og arkeolog Alfred Wieczorek. Weinfurter, som selv er katolikk, avviser at utstillingen er en katolsk konkurrent til de mange andre Luther-utstillinger.

– Vi vil vise at katolisismen og protestantismen har røtter i samme jord, og at de to konfesjoner har en 1500 år lang ­felles historie. Det er svært mye lenger enn de 500 år med atskillelse, sier professoren i middelalderhistorie ved Heidelberg universitet.

Se flere bilder her

Katolske Luther

Han håper utstillingen vil vise hva som var katolsk ved Luther. Slik mener han vi best kan forstå Luther.

– Luther ville ikke splitte kirken, men reformere den. Og hans reformasjon er full av katolsk teologi, sier professoren.

Han peker blant annet på at Luthers kjernepunkt var rettferdiggjørelse ved tro. At det var avgjørende for Luther, gjør det ikke til en luthersk oppfinnelse. Weinberger viser både til apostelen Peter og til Bernhard av Clairvaux for å belyse at tanken om at det kun er ­nåden som redder oss, har vært med helt fra starten. Han mener at Luthers tanker har vært der hele tiden.

– Selv Luthers kritikk av ­Paven, sier han.

Mangfold

Utstillingen har fått god mottakelse i tyske ­medier og roses spesielt for å vise mangfoldet før Luther.

– De kristne utgjorde ingen enhet før reformasjonen. Kritikken mot pavenes overdådige livsstil vokste ut over 1300-­tallet. Det gjorde at mange­ troende søkte andre sammenhenger. Slik ble kirken enda mer broket, sier Weinfurter til Kristeligt Dagblad.

Når «pave-utstillingen» ­lukkes sent i oktober, åpner museet en ny utstilling om ­Reformasjonens kjerneområde i det sørvestlige Tyskland. Utstillingen vil følge sporene etter sentrale aktører som Philipp Melanchthon, Johannes Calvin og Martin Bucer og belyse ­steder og hendelser i reformasjonens kjerneområde.

Historisk blikk på 
den katolske Luther

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur