Kultur

– Historie-
forfalskning 
i Anno

NRK-serien bommer med nesten 
500 år. Med vilje, mener musikkforsker.

Andre sesong av NRK-serien Anno har vært en stor suksess, med mellom 800.000 og 900.000 seere. Men reality-serien, hvor deltakerne konkurrerer i å mestre livet på 1700-tallet, gir ikke alltid et tidsriktig bilde, mener musikkarkeolog Gjermund Kolltveit.

«Svennestykket denne uken, å lage ei lyre, har svært lite ­eller ingenting med 1700-tallet å gjøre.­ Lyre ble spilt i århundrene­ før vikingtiden og i Norge kanskje fram til 1200-1300-tallet», skriver Kolltveit på bloggen sin, Musark.

Til Vårt Land forteller han at han opplyste programskaperne om dette da de forberedte programmet.

– Tidlig i høst ble jeg oppringt av programskaperne og spurt om jeg visste noe om lyrer. Da fortalte jeg dem at de ikke ble brukt på denne tiden, sier han til Vårt Land.

LES DOMMEN OVER TV2s UNDERHUSET: Det er lenge siden jeg har kastet bort så mange TV-minutter på så mye tøv

Han valgte derfor ikke å stille­ opp, fordi han ikke «kunne­ stille opp med historieforfalskning».

– Jeg er ingen stor Anno-fan, men hvis jeg hadde vært det, ville jeg blitt ganske skuffet ­etter at det nå viser seg at de ignorerer faglige innspill, skriver han på bloggen sin.

Viser teknikker

Ida Jørgens­en er produsent for Anno. Hun gir Jørgensen rett i at dette strengeinstrumentet ikke hører­ hjemme på 1700-tallet, men avviser likevel at serien driver med historieforfalskning.

– Det er helt riktig at lyra ikke hører hjemme på 1700-tallet, men teknikkene som brukes ble fortsatt brukt, og er dermed­ 
relevante i et svennestykke i instrumentmakeri.

LES OGSÅ: – Mammon kan forsure Norges forhold til Kina

Hun mener dette forklares godt nok i serien.

– Vi har også en faktadel hvor vi forklarer at mennesker har laget strengeinstrumenter i ­tusener av år, og at teknikkene 
i instrumentmakeri på 1700-tallet hadde kommet så langt at Stradivarius kunne lage sine utsøkte fioliner, sier Jørgensen.

Heller harpe

Musikkarkeolog Gjermund Kolltveit frykter TV-serien nå kan ha gitt mange en feil oppfatning av musikkhistorien.

– TV er et sterkt medium, så nå vil det feste seg et inntrykk av at folk spilte på lyre på 1700-tallet. Det er helt feil.

– Kan det ikke tenkes at noen lyrer ble bevart, slik at det fantes noen i Norge på 1700-tallet?

– Nei, men det er vel en teoretisk mulighet for at noen ­hadde sett lyretradisjonen i Afrika. Men det tviler jeg veldig på. Så de skulle heller laget langeleik, tromme eller harpe, sier Kolltveit.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur