Kultur

Hip-hop til Guds ære

Da bergenseren Gino Bless ble far for tre uker siden, skrev han «Hallelujah» - til sønnen Isak og alle andre barn som skal vokse opp i en verden full av vold og elendighet.

Lørdag fikk rapperen, som er bosatt i Arendal, 12.000 publikummere på konserten Pink Party i Kristiansand til å synge med på hip hop-lovsangen «Hallelujah». Søndag sang han samme låt for 5000 deltakere på Sør-Cup, en av Norges støre fotballcuper. Gino Bless, med døpenavnet Jan-Erik Mæland, sier han skrev låten i dyp takknemlighet, uka etter at sønnen ble født.

– Det var også en takk til Gud, som hadde gitt kona mi og meg et løfte om at vi etter å ha vært gift i elleve år skulle få et barn.

Da den første graviditeten endte med ufrivillig abort etter tre måneder, var fortvilelsen stor. Men gledens tilsvarende overveldende, da lille Isak nylig kom til verden. Pappaen hadde bestemt seg for å ta en låtskriverpause, men måtte uttrykke følelsene sine, slik han pleide å gjøre det; i en låt.

– «Hallelujah» er jubel- og takkesang, men også en påminnelse om Gud at ikke alltid handler slik vi tror og forventer at han skal gjøre, sier Gino Bless.

LES MER: Hip hop-stjerner kjører på med kristen tro

Utålmodige

Rapperen innrømmer at det gikk på troen løs da det første barnet døde i mors liv. Den afrikanske predikanten de hadde hørt i Kristiansand, like før Gino Bless' 32 år gamle kone, Rebekka, ble gravid første gang, hadde jo sagt at Gud hadde sagt til ham at de skulle bli foreldre.

– Særlig da Rebekka ikke ble gravid igjen det neste året, var det tungt. Men vi valgte å ikke gi slipp på løftet fra Gud. Vi trøstet oss litt med at Abraham og Sara også måtte vente på sin Isak - mye lenger enn oss, smiler den 36-årige rapperen.

– Ville du ha klandret Gud hvis dere likevel ikke hadde lyktes med å få Isak?

– Nei, det ville jeg ikke. Rebekka og jeg hadde snakket om at vi i så fall ville vært positive til adopsjon, og da ville løftet om at vi skulle bli foreldre blitt innfridd uansett.

– Har hendelsen gitt deg et annet syn på hvordan du forholder deg til profetier og løfter fra Gud?

– Jeg er blitt minnet om at mennesker ofte er veldig utålmodige, også kristne som gjerne vil ha bønnesvar med en gang. Guds «timing» er gjerne annerledes, kanskje har Han også andre planer for oss enn det vi selv tror?

LES MER: Solanges lavmælte sinne

Isak

Gino Bless og kona bestemte allerede da de giftet seg i 2003, at fikk de en gutt, så skulle han hete Isak. Det var et fint bibelsk navn. Først da gutten var født, fant faren ut at navnet har sin opprinnelse i det hebraiske «han vil le» og «gledens sønn».

– Det passer bra med at «Hallelujah» er en gledes- og opmuntringssang. Ikke bare til Isak, men til alle barn som skal vokse opp i en verden full av frykt, terror og mangel på gudstro. Jeg håper låten kan bidra til å gi dem guts til å stå opp for sannhet, rettferdighet, og for Gud.

– Det handler, fortsetter Gino Bless, – ikke bare om at de må stå opp, men også å stå i det, midt i stormen. Gud har ikke bare lovet oss godværsdager, det har jeg smertelig fått erfare i mitt eget liv; både som barn og voksen. Til tider har det også blåst friskt i ekteskapet mitt.

LES MER: Pop-håp trenger troen og menigheten

Deprimert

Da Blå Kors i Kristiansand i fjor spurte om han ville bli ambassadør for «Snakk om mobbing»-kampanjen deres, sa han straks ja. Han skrev, og fremførte, låten «Elsket», som har over 250.000 strømminger, sammen med artistkollegaen Roger. Gino Bless har også snakket om mobbing i foredrag og på TV2.

– Jeg vet hvor skoen trykker: Gjennom jobben som miljøarbeider i Barnevernet, som jeg har ved siden av musikken. Men aller mest fordi jeg har en oppvekst som har vært problematisk.

Moren hans fødte ham da hun var 17. Både hun og faren hans var unge foreldre.

– De hadde det tøft. I barneårene følte jeg meg ofte ensom og forlatt. Jeg slet også med opplevelsen av at jeg ikke følte meg elsket. Fram til jeg var midt i 20-årene, var jeg ofte deprimert. Musikken var min store, og eneste, trøst.

Da han var 16 år, fikk han et møte med Gud under et opphold i England.

– Det reddet meg, selv om problemene mine ikke forsvant av den grunn.

Da han i 2003 traff kona si, mens han gikk på Ansgar bibelskole i Kristiansand, ble ting mye bedre.

– De første årene var jeg redd hun skulle forlate meg, på grunn av min bagasje, skepsis til mennesker, og mitt svingende humør. Men hun ble. Rebekka har vært tålmodig – og gitt meg mulighet til å jobbe med musikken.

LES MER: Unike funn av kristen musikk

På egenhånd

Gino Bless driver sitt eget plateselskap, G' Bless Records. Der jobber han også med talentutvikling og «disippelgjøring». Han har aldri tilhørt et kristent musikkmiljø.

– Det gir meg en frihet, men det koster å stå alene; både krefter og penger.

Sist fredag la han ut «Hallelujah» på Wimp, Spotify og Tidal, hvor låten er tilgjengelig for alle. Helgens konserter på Sørlandet var ikke i kristen regi.

– Jeg er heldig som får synge om Gud for mange som ennå ikke har oppdaget ham. Likevel skulle jeg gjerne ha spilt på flere spesifikt kristne festivaler og konserter også, men jeg blir sjelden invitert. Dessverre.

– Hvorfor blir du ikke invitert?

– Kanskje har de ikke helt fått opp øynene for det jeg, og de andre artistene på G' Bless Records, driver med? Det kan virke som flere av de større kirkesamfunnene og menighetene sitter litt fast i et innarbeidet lovsangkonsept.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur