Kultur

‘Hevdet å formidle Guds kjærlighet gjennom sex’

Jean Vaniers åndelige far Thomas Philippe tilba Jomfru Maria på en måte som var helt fjern fra den katolske kirkes lære, forteller sr. Anne-Lise ved Lunden kloster. Hun har selv møtt to av hans ofre.

– De guddommeliggjorde Maria på en uakseptabel måte. Gjennom mine 60 år som nonne har jeg aldri vært ute for noe lignende, forteller søster Anne-Lise Strøm.

Sr. Anne-Lise er priorinne ved Lunden kloster, som er de kontemplative dominikanerinnenes kloster i Oslo. Hun kjenner til brødrene Thomas og Marie-Dominique Philippe og deres praksis blant annet fra sitt arbeid i Frankrike.

Åndeliggjøring av krenkelser

Torsdag skrev Vårt Land at dominikanerordenen i Frankrike har startet en omfattende gransking av Thomas Philippe (1905–1993) og hans teologiske doktrine.

Thomas «mystikkteologi» ses i sammenheng med broren, Marie-Dominique Philippe (1912–2006), som grunnla en egen orden i 1975. Marie-Dominique er også kjent skyldig i flere overgrep mot kvinner.

Granskingen skal forsøke å komme til bunns i hvordan Thomas kunne fortsette som prest, selv om han ble avskjediget i 1956 etter at kirken fant ham skyldig i 'falsk mystikk' knyttet til seksuelle aktiviteter. En annen granskning skal undersøke om Thomas og har formulert en åndelig legitimering for overgrepene, som Vanier kan være inspirert av.

Sr. Anne-Lise forteller at Thomas og Marie-Dominique sto for en form for Mariologi (Jomfru Maria-lære) som var helt utenfor Den katolske kirkes lære. Hun kaller tilnærmingen deres for «psykoaffektiv spiritualitet».

Blant annet skal det dreie seg om åndelig veiledning formidlet gjennom kroppslige relasjoner.

LES LIVE LUNDH: Hva med alle som har Vaniers bøker i bokhylla – hvordan responderer vi?

Kjente to ofre

Den spirituelle rettferdiggjøringen av overgrep som skal ha funnet sted, har vært holdt godt skjult, mener Sr. Anne-Lise. Selv fikk hun nyss om at ting ikke var som det skulle være da hun var president i den franske federasjonen for dominikanerinnenes klostre i Frankrike på 1990-tallet.

– Jeg kjente to av ordensøsterene som har vært misbrukt av Thomas Philippe. Jeg har skjønt nok til å forstå hvordan dette har preget dem. De var nedbrutte og psykisk skadde.

Overgrepene skal ha skjedd i slutten av 1950-årene, da kvinnene – som begge er døde nå – var under åndelig veiledning av Thomas. Mange år senere fortalte de Søster Anne-Lise om misbruket under fire øyne, uten å gå i detalj.

– De var preget av skam og skyldfølelse og våget ikke å snakke høyt om det som hadde skjedd.

Pietismen og den mangelfulle seksualundervisningen på 50-tallet gjorde det ekstra vanskelig å stå frem, påpeker hun.

Visste ikke nok

– Kvinnene hadde latt seg forføre av Thomas Philippes ord om Guds kjærlighet via seksuell handling. Da de senere kom i kloster, skjønte de for alvor hvor galt det hadde vært fortsetter sr. Anne-Lise.

Hun forteller at hun den gangen ikke hadde nok innsikt nok til å skjønne rekkevidden.

– Tenker du nå i ettertid at det var noe mer du kunne gjort?

– På det tidspunktet burde jeg kanskje spurt mer og sørget for å få vite mer. Jeg hadde nok gått kraftigere til verks hvis jeg hadde visst det jeg vet i dag.

Grundig rapport

Sr. Anne-Lise peker på at den nye granskingen til L'Arche, organisasjonen Jean Vanier grunnla i 1964, tydelig viser det uakseptable som skjedde. I rapporten, som ble offentliggjort forrige helg, kommer det frem at også Vanier har gjort seg skyldig i overgrep og at han skal ha begrunnet dem rituelt.

Som mange andre er også sr. Anne-Lise rystet over at Vanier har vært innblandet. Både L'Arche og Tro og Lys-bevegelsen, som han var med å starte i 1971, jobber for å bedre livsvilkårene for mennesker med funksjonshemming.

– Jean Vanier har gjort enormt mye bra. Jeg håper L'Arche fortsetter sitt virke, sier hun.

LES MER: Tro og Lys-grunnlegger skal ha seksuelt misbrukt seks kvinner

Dobbeltliv

Priorinnen ved Lunden-klosteret undrer seg over at dominikanerordenen sentralt ikke tidligere har tatt ytterligere tak i den usunne kulturen.

– Alt rundt Thomas Philippe har ikke vært kjent, men det har vært en bevissthet rundt at hans teologi ikke har vært renslig. Han ble jo avsatt som professor allerede i 1956.

– Man har vært klar over at noe var galt, men har ikke tatt så radikale grep som man burde eller kunne, eller som man ville gjort dersom man hadde visst det vi vet i dag, fortsetter hun.

Brødrene Philippe ble sett på nærmest som helgener av mange av dem rundt seg, forteller sr. Anne-Lise. De hadde stor påvirkningskraft, men må også ha vært svært flinke til å sine skjule mørke sider.

– Dette er mennesker som har levd et dobbeltliv.

LES MER:

---

Vanier-saken

  • 22. februar offentliggjorde L'Arche International en uavhengig granskning, som konkluderte med at deres grunnlegger Jean Vanier (1928–2019) skal ha hatt følelsesmessig manipulerende seksuelle forhold med seks kvinner, fra 1970 til 2005.
  • Vaniers arbeid for funksjonshemmede har for mange nærmest gitt ham status som en 'moderne helgen'. Nyheten om disse funnene har rystet kristne over hele verden.
  • Som følge av rapporten har dominikanerne i Frankrike startet to nye granskninger, som blant annet skal undersøke videre om det finnes en åndelig legitimiering av overgrepene begått av Vaniers åndelige veileder, Philippe Thomas.
  • L'Arche sin rapport slår også fast at Vanier har kjent til Thomas' overgrep siden 1950-tallet, selv om han nektet for dette til sin død i mai 2019.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur