Kultur

Hevder sagakonge ble munk i Syria

Døde en av norgeshistoriens viktigste skikkelser som hellig munk i Syria?

Påstanden fremsettes i andre bind av islandske Flatøybok fra 1300-tallet. Da første bind kom i fjor, var det første gang noe av verket var oversatt til norsk. Første bind ble utsolgt på kort tid, og er trykket i andre opplag. Mens første bind forteller om Norges skapelse, opphavsmyter og jomsvikinger, går bind to inn i det dramatiske tidsskifte da Olav Tryggvason og Olav den hellige slåss for å få folket til å vende seg bort fra sin gamle tro.

LES OGSÅ: De beste krigsbøkene er kåret

Syrisk kloster

Hovedpersonen er kong Olav Tryggvason og hans kamp for å sikre seg kongemakt i Norge. Mot slutten av livet var det også maktpåliggende for kongen å omvende folket til kristendommen.

Det fortelles at Olav kan ha overlevd slaget ved Svolder og endte sitt liv som en hellig munk i 80-årsalderen i et kloster i Syria. Olav beskrives som en ydmyk mann som frykter at Gud hadde mislikt styret hans. Professor og vikingetidsekspert Torgrim Titlestad er hovedredaktør for verket. Han mener det er et sent fremstøt for å fremme kongens helgenstatus.

– Fremstillingen om munketilværelsen i Syria kan også forklares som et kunstnerisk grep for å distansere seg fra Olavs voldskristning, tror Titlestad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Overgrep

Flatøybok legger ikke fingrene i mellom i beskrivelsene av grove overgrep i tvangskristningen. De som trodde på den gamle hedendommen blir heller ikke ensidig fordømt.

– Beskrivelsen av sammensatte personer med både gode og onde sider skiller seg også fra annen europeisk middelalderlitteratur hvor man har mer stereotype gode og onde aktører, mener Titlestad.

Fortellingene gir innblikk i den gamle, hedenske troen.

– Verket fordømmer ikke, tvert i mot møter vi et rikt persongalleri av sterkt moralske individer. Selv ateisme fremstilles som et meningsfullt livsvalg, påpekes det i forordet.

LES OGSÅ: «Smil litt da, jenta mi»

Vinland

En annen historie i Flatøybok som kan overraske er beskrivelsen av oppdagelsen av Amerika. Det er ikke Leiv Eiriksson, men hans samtidige landsmann Bjarne Herjolvsson som får æren. Han kommer ut av kurs på vei til Grønland og oppdager ukjent land. Senere solgte han skipet sitt til Leiv Eiriksson, det samme skipet som Leiv dro til Vinland med.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur