Bøker

– Herlig poetisk i sine betraktninger om viruset

Smitten viser oss hvor uløselig sammenfiltret vår verden er blitt, skriver fysikeren og romanforfatteren Paolo Giordano.

Den italienske dramatikeren Giovanni Boccacios (1313–1375) mest kjente verk, Decameronen ble satt opp på Nationalteateret i 2016. Vi blir vitne til sju kvinner og tre menn som flykter fra pesten i Firenze i 1348. Borgere som spiste lunsj med vennene sine midt på dagen traff dem igjen til middag i paradis på kvelden, skriver Boccacio. I dag kommer igjen litteratur fra Italia, der mange familier har mistet sine kjære til den nye «pesten», covid-19.

Svartedauden startet i Sentral-Asia. På fem år spredte pandemien seg over hele Europa og drepte en tredjedel av befolkningen. Covid-19 kommer også fra Asia, og den dreper mange på sin vei, selv om den i ettertid likevel vil være en mild bris i forhold til svartedauden. Men vi opplever likevel at land etter land stenger ned hverdagssamfunnet.

Vil bidra til at vi ikke glemmer

Fysikeren og romanforfatteren Paolo Giordano er for mange kjent for boka Primtallenes ensomhet (2010). I den lille pamfletten I smittens tid deler Giordano noe av den stemningen han opplever under nedstengingen av Italia.

Smitten viser oss hvor uløselig sammenfiltret vår verden er blitt, skriver Giordano. Han vil ikke gå glipp av det pandemien avdekker om oss. Nemlig at når frykten for den er overvunnet, så forsvinner innsikten vi har fått, på et blunk. Men vi må endre samfunnssystem og gjøre andre politiske valg, hevder Giordano. Han deler sin egen innsikt med oss, gjennom mange små poetiske innsmett.

LES OGSÅ: Ny bok ble ufrivillig aktuell med spredningen av koronaviruset

Matematikkens innsikt

Giordanos forkjærlighet for matematikken er med, når han forklarer det som kalles R-0, det vil si hvor mange en enkelt person smitter. I snitt smitter en covid-19 infisert person 2,5 andre. Meslinger har et R-0 på ca 15, mens spanskesykens R-0 var på ca 2,1. Spanskesyken tok livet av flere titalls millioner. Det vil gå bra med oss dersom covid-19 har en R-0 under 1, som betyr at hver enkelt smittet mindre enn 1 annen person. Det er der vi er i Norge nå. Men ikke i Italia. Derfor har vi sett hjerteskjærende reportasjer fra sykehus derfra.

Ved å endre atferd endrer vi verdien på R-0. Eller for å si det på «giordansk»: «Reduksjonen av R-0 er det matematiske uttrykket for våre forsakelser.»

Kitsch eller dyp poesi?

Den lille boka på knappe 80 små sider, elegant oversatt av Aleksander Melli, er full av liknende punch-lines, som for eksempel: «Smitten er en infeksjon i våre relasjoner». Noen vil kanskje finne dette for søtladent. For meg fungerer det bra; jeg liker bildene Giordano bruker, både intellekt og følelser vibrerer på samme tid.

Vi krever at naturen skal avslutte dette nå, skriver Giordano. Men forventer vi det umulige, blir vi skuffet. «Den eneste vaksinen vi har nå er forsiktighet.»

Menneskefellesskapet

Pandemien oppmuntrer oss altså til å tenke på oss selv som en del av en gruppe. «I smittens tid er fellesskapet hele menneskeheten». Banalt, igjen, men det er jo sant.

Det er derfor godt å se at regjeringen og utviklingsminister Dag Inge Ullstein taler de fattiges og undertryktes sak. «Intet menneske er en øy», som den britiske poeten John Donne skrev. Erna Solberg har også understreket behovet for økt støtte til Verdens Helseorganisasjon (WHO).

President Trump, derimot, har stort behov for å fortelle verden at alt er Kinas (og WHOs) skyld. Giordano er et annet sted. Han peker på avskoging, tøylesløs urbanisering, utrydding av dyrearter og vår grenseløse effektivitet som bakenforliggende årsaker. Derfor vil det som skjer med covid-19 komme til å skje stadig oftere. For smitten er bare et symptom. «Infeksjonen er i våre økosystemer».

Så slagordaktig må en få lov til å være i en pamflett, som også kan leses som et kampskrift. Den gir assosiasjoner til pave Frans' Laudato Si. Giovani bidrar på sitt vis til at vi finner mening i smitten. Bare da unngår vi at all lidelsen vil være forgjeves.

Boccacio var herlig frivol i sin formidling av pesten. Giovani er herlig poetisk i sine betraktninger om viruset. Begge italienerne er gode tidsvitner i smittens tid.

LES OGSÅ: Storarta roman fører oss til eit Island der folket er plaga av hunger og epidemiar

---

Sakprosa

  • I smittens tid. Rapport fra pandemiens frontlinje
  • Paolo Giordano
  • Spartacus

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker