Kultur

Her samarbeider kor og trosopplæring

I Nordberg menighet møter vi en trosopplærer og en kordirigent som søker samarbeid – og ikke konkurranse. Rollene er besatt av to jenter fostret opp i barnekorarbeidet i Soul Children.

– Vi er sterkt opptatt av å ­integrere de fire korene og ­annet barne- og ungdoms­arbeid inn i trosopplæringen, sier tros­opplæringsleder Elisabeth ­Danielsen Haare i Nordberg ­menighet.

Hun hadde bakgrunn fra barne-­­­ og ungdomsarbeid i Bærum og var kjent med problemstillingen der blant annet korledere har følt at trosopplæringen kom inn og «tok over» eksisterende arbeid. I Nordberg menighet er det to barnekor, Soul Children-kor og Tensing.

Feilskjær

– Det nytter ikke å sitte på hver sin tue, og jeg er kjent med at det er gjort feilskjær i samarbeidet mellom trosopplæring og eksisterende virksomhet. Jeg har vært opptatt av å samarbeide med de mange aktivitetene i menig­heten som fungerer veldig bra. Vi har fire barnekor, KRIK-gruppe, søndagsskole, speider og flere klubbaktiviteter. Nylig kom en foreldregruppe og ville starte ny klubb for 6.- og 7.-klassinger. Det må vi selvfølgelig heie på, når det til og med supplerer våre aktiviteter på en positiv måte. Det er en selvfølge at jeg stiller opp også for dem, sier Elisabeth Danielsen Haare.

Hun legger til at denne samarbeidskulturen gjelder hele ­staben i menigheten.

LES MER: Barnekorene­ ­uteglemt i ­milliardsatsing på trosopplæring

Krysse grenser

Barnekorene trekkes inn i Tårnagent-helger og Lys Våken-prosjekter når det er naturlig.

– Vi drar veksler på hverandre­ og krysser grensene mellom de forskjellige aktivitetene hele ­tiden. Trosopplæringstiltakene skal fylle ut bredden, men kan i stor grad bygge videre på de mange tilbudene menigheten ­allerede har. Vi har fokus på samvirke og er bevisste på at det ikke blir usunn konkurranse mellom de mange aktivitetene i kirken, sier hun.

LES MER: Slik lykkes du med barnekor

Alle gruppelederne for barnearbeid i menigheten sitter også i trosopplæringsutvalget.

– Det er en modell vi har tro på. Alle aktører er med og sikrer at vi fanger opp alt som foregår og kan nyttiggjøre oss hverandres prosjekter mot det felles oppdraget vi har for å tjene menigheten best mulig, sier hun.

Malene Gjerpstad begynte som leder for Nordberg Soul Children i fjor høst, i en deltidsstilling betalt av menigheten. Hun har i likhet med Elisabeth Danielsen Haare lang fartstid i Oslo Soul Children.

– Jeg ble tidlig møtt av en oppfordring om å utvikle korarbeidet innenfor en ramme der alle aktørene i menighetene skulle inkluderes i et fellesprosjekt. Med så mange barnekor, er det også viktig å skape naturlige overganger korene i mellom. Vi har blant annet justert ned øvre ­aldersgrense i Soul Children-­koret (fra 15 til 13) for at 13-åringene skal finne en ­naturlig overgang til Tensing-koret, forteller hun.

LES MER: Kor-arbeid fikk tre avslag

Knytte bånd

Hun har opplevd lave terskler aktivitetene i mellom.

– Det har vært helt naturlig at korene har deltatt i trosopplæringsprosjekter som Lys Våken og Tårnagent-helger. Og trosopplærer støtter opp om vår aktivitet. Vi har et utstrakt samarbeid aktivitetene i mellom, gjennom konserter, turer og gudstjenester. Det er nyttig for å bli kjent med hverandre og knytte bånd som gjør det enklere for barna når de rykker oppover til neste kor, eller vil delta i flere av tilbudene, forteller hun.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur