Film

Her kan du se «smal» film i sommer

Cinematekene har tatt sommerferie, men ikke fortvil.

Cinematek-programmene rundt omkring i landet har tatt sommerferie. For deg som ­allerede har fått for mye sol og lettbeint strandlektyre, finnes det heldigvis flere mørke saler der det går an å trekke seg tilbake og få åndelig påfyll i form av smal film.

Norsk filminstitutt gir tilskudd til cinematek-drift i Norge, og sørger for et eget program på sju kinoer rundt omkring i landet. Her settes det også opp eldre film. Ingen av disse har forestillinger igjen før i august. Det samme gjelder Vega scene for kvalitetsfilm, som ligger i hovedstaden.

Pensjonistene

Det finnes allikevel initiativer som fremhever filmvisninger som ikke er en del av mainstream kinoprogram.

Hamar kino har en klubb de kaller Perledykkerne. Medlemskap er gratis, og du får en ukentlig e-post om filmen som settes opp. Dette er gjerne en film som ikke er selvskreven på alle kinoprogram, og som kun vises en kortere periode. Førstkommende fredag setter de opp den tyske filmen Transit.

LES OGSÅ: Er du like god i quiz som Jaffen? Prøv Jaffens sommerquiz her

Else Eriksen er kinokonsulent på Hamar kino og forteller at det særlig er pensjonister som benytter seg av tilbudet.

For mens hipster-kinoer som Vega og Cinemateket i Oslo gjerne trekker et ungt publikum, fylles salene gjerne av folk over 60 når denne typen filmer settes opp på Hamar. Dagkino er et populært tilbud på onsdager og torsdager.

– Kommer publikumet i sommervarmen også?

– Ja, denne målgruppen går gjerne på kino uansett vær. De er veldig trofaste, og det er ukas høydepunkt for mange. Det er en møteplass der man ser igjen gamle kjente, sier Eriksen.

Noe annet enn popcorn

Lillehammer og Gjøvik kino har de lignende konsepter. Hver tirsdag vises på Gjøvik Ukens Perlefilm, som ifølge kinoens nettsider gjerne er «ispedd et kort foredrag eller annet relevant innpakning som er med på å forsterke filmopplevelsen». Lillehammer er en av de kinoene som har cinematek, men når det er stengt for sommeren, holder Perledykkerne stand.

– Jeg synes publikum fortjener å kunne se noe annet enn popcornfilm om de ønsker det, også på sommeren, sier Morten Ørmen, kinokonsulent på Lille­hammer kino.

LES OGSÅ: 'God kutyme at det skal framgå hvor stoffet er hentet fra'

Initiativet handler om å prioritere filmer som ikke nødvendigvis vil få høye seertall, og få dem ut til det interesserte publikum gjennom informasjon og nyhetsbrev. De velger ut filmer som ikke er «lettglemte», men taler til hjerte og hjerne på en annen måte, eller kanskje er egnet til å skape debatt, forteller Ørmen.

Av lignende tiltak rundt om i landet finnes for eksempel Fredrikstad kinos «Kinosjefens utvalgte».

Smal film i ­sommervarmen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film