Musikk

Her er konserthusene du kan nå fra sofaen

Konserthusene er stengt, men det finnes alternativ til barnas blokkfløytespill. Les om tilbudene som finnes på verdensbasis. Her hjemme går Bergen Filharmoniske Orkester foran med digitalsatsing.

Musikerne må tenke nytt i møte med koronaviruset. Det holdes balkongkonserter, og Facebook-konserter. Og det lages videosnutter i mange hjem, der musikkpedagoger gir tips til hvordan poden kan øve trompet mens korpsøvelsene er avlyst.

For den som savner det profesjonelle musikklivet, gjengitt i god lyd- og bildekvalitet, finnes det imidlertid også mange muligheter, i form av digitale konsertsaler, der du får se live-opptak med ledende klassiske orkestre og ensembler.

Fremadskuende 250-årsjubileum

– Det er litt tidlig å si noe konkret, men vi ser en økning i seertall på dagsbasis, forteller Henning Målsnes, kommunikasjonssjef ved Bergen Filharmoniske Orkester.

Dette er det eneste orkestret i Norge som i dag har et digitalt konserthus. Det ble etablert i forbindelse med orkestrets 250 års-jubileet i 2015.

– Vi ønsket at jubileet skulle være fremadskuende, og etablering av Bergenphilive var et av de mest sentrale nyvinningene sammen med etableringen av Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester samme år, forteller Målsnes.

Gratis i koronatiden

Det som startet som nettsiden digitaltkonserthus.no, heter i dag Bergenphilive, og har både egen nettside og en egen app.

Selv om de er alene i Norge, er de langt fra alene internasjonalt. Nederst i artikkelen finner du oversikt over de største tilbyderne.

Mens konsertene fra Bergen er gratis for publikum, er det vanlig å ta betalt blant de internasjonale aktørene. I forbindelse med koronasituasjonen har imidlertid flere åpnet for å gjøre tjenesten gratis i en periode. Blant dem er både Wiener Staatsoper og Berlin Philharmoniker.

Berlin-filharmonikerne skapte også overskrifter, da de forrige uke, før de strengeste smitteverntiltakene trådte i kraft, gjennomførte en konsert for tom sal. Budapest Festival Orchestra har plukket opp pinnen, og gjennomfører hver kveld denne uken 'karantene-soareer' på nett: Små strykergrupper spiller konserter i prøvesalen, og publikum kan følge med hjemme fra stuen.

Klassisk-netflix

Det er imidlertid de færreste ensemblene som har etablert egne plattformer. I stedet er det vanlig å samarbeide med aktører som Medici TV eller Opera Vision, eller å holde seg med en egen YouTube-kanal.

Medici TV er på sin side et slags Netflix for klassisk musikk. De sendes konserter, operaer og balletter fra hele verden, og er godt etablert med ulike abonnementsløsninger. De gir heller ikke ved døren i koronatider. Du må fortsatt betale for full tilgang.

Ny forening

Den klassiske musikken henger likevel et stykke etter andre sjangre. Berlin er blant de eldste på markedet – og startet i 2008.

I Norden har omlag 20 nordiske ensembler og orkestre nå har dannet en forening med tanke på utvikling og kunnskapsdeling, som heter Nordic Sound.

Oslo-Filharmonien sier de bevisst har satset på en YouTube-kanal fremfor et digitalt konserthus.

– Det er flere årsaker til det, men hovedgrunnen er at vi tror vi når et bredere publikum på denne måten og at det er en effektiv strategi for å øke interessen for klassisk orkestermusikk, sier Ingrid Røynesdal, direktør for OFO.

Sesonglansering

Røynesdal sier koronasituasjonen gjør at de planlegger mer satsing på formidling på digitale flater, og viser blant annet til at de har lansert en serie på sosiale medier hvor man kan se musikerne øve hjemme.

– Siden vi ikke kan samle musikerne på podiet er vi i øyeblikket begrenset til å publisere konserter som allerede er tatt opp, men det er mye flott i vente, sier hun og røper at sesonglansering for sesongen 2020/21 trolig også vil foregå helt digitalt.

– Tvinger koronasituasjonen frem en digitalsatsing hos de etablerte institusjonene?

– Det er nødvendig å tenke kreativt i hele kulturfeltet i øyeblikket, og når man tvinges til å tenke annerledes er det håp om at det fører til nye og forbedrede digitale løsninger for alle, uttaler hun.

Grieg og Berlioz

Bergen har erfart at interessen har økt jevnt for digitale konserter. Da de startet i 2015, hadde de 30.000 seere. I fjor var det 140.000. Vel halvparten av publikum sitter i andre land enn Norge.

– Hva vil folk se?

– Vi kan vel si at de samme verkene som er mest populære i den fysiske konsertsalen, også er det i den digitale verden. Jeg kan nevne Griegs a-mollkonsert og Peer Gynt, Tsjaikovskijs symfonier, Bruchs fiolinkonsert, Berlioz' Symphonie fantastique, Beethovens Eroica-symfoni og Brahms' symfonier. Orkesteret har hatt stor internasjonal suksess med Benjamin Brittens opera Peter Grimes, og den er også veldig populær i Bergenphilive, sier Målsnes, og legger til at opptakene med Lise Davidsen også er populære.

Nysgjerrig? Dette er de digitale konserthusene:

Bergen filharmoniske orkester

Pris: Gratis

Innhold: Digitalt konserthus med 150 konserter tilgjengelig, i tillegg til intervjuer med dirigenter, solister og musikere, og noe dokumentarisk stoff om orkestret.

• Berliner Philharmoniker

Pris: Abonnement koster 14,90 euro/mnd. Man kan også kjøpe billetter for en uke, en måned eller et år. Tilbyr gratis månedsbillett i forbindelse med koronaviruset.

Innhold: Strømmer om lagt 40 konserter årlig. Tilbudet startet i 2008, og i dag ligger flere hundre opptak tilgjengelig i arkivet, sammen med dokumentarfilmer, intervjuer med dirigenter og musikere, og annet materiell.

• Medici TV

Pris: Ulike abonnementspakker fra 9,90 Euro/måned og 64,85 Euro/år.

Innhold: Medici TV er en slags Netflix for klassisk musikk. Siden starten i 2008, har de strømmet ballett-, opera- og orkesterproduksjoner fra verdensledende konserthus, og sendt fra festivaler som Salzburgfestspillene og Luzert-festivalen. De tilbyr også dokumentarer og filmer fra masterklasser.

• Metropolitan Opera, New York

Pris: Gratis

Innhold: Mange nordmenn har allerde vært på kinoforestillinger med Live-overføring av operaforestillinger fra New York. På grunn av smitteverntiltakene, tilbyr 'The Met' gamle forestillinger gratis hver kveld på sine nettsider. De vises i halv åtte tiden østkyst-tid, dvs. kl. 00.30 norsk tid. Opptakene er heldigvis tilgjengelige i 20 timer.

• Opera Vision

Pris: Gratis

Innhold: Strømmer forestillinger fra operahus i hele Europa, hvorav mange siden blir tilgjengeliggjort i arkivet, sammen med enkeltarier og andre utdrag, intervjuer, bakgrunnsinformasjon, samt en morsom nybegynnerside, der du blant annet kan lese om operahistorie, og ta testen 'hvilken berømt sopranrolle er du?'.

EU-støttet prosjekt med 29 partnere, blant dem noen av Europas ledende operahus.

• Wiener Staatsoper

Pris: 16,90 Euro per måned eller 5 Euro per forestilling. Tilbyr gratis prøveabonnement i forbindelse med koronaviruset.

Innhold: Det kjente operahuset i Wien overfører årlig 45 opera og ballett-produksjoner på sin nettside. De forblir tilgjengelige i tre døgn. I månedsabonnementet har man også tilgang på et utvalg produksjoner fra arkivet. God lyd- og billedkvalitet, og teksting på flere språk. Har eget gratisprogram med gamle forestillinger i forbindelse med koronasituasjonen.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk