Kirke

Hellige landemerker blir borte

På hundre år gamle postkort er kirken samlingspunktet i bygda. På bilder tatt med samme kameravinkel i dag er kirkene knapt synlige.

Bilde 1 av 7

Nettstedet tilbakeblikk.no viser fotografier og postkort fra hele landet. Bildene er tatt av landskapsfotografene Knut Knudsen, Axel Lindahl og Anders B. Wilse. Landskapsgeograf og fotograf Oskar Puschmann har refotografert bildene. De eldste er 150 år gamle.

LES MER: – Kirken gir identitet

Hellig landemerke

- Bildene viser ofte dramatiske endringer. Mye har grodd igjen, og noen steder har det skjedd store omveltninger i samfunnslivet som manifesterer seg i et totalt forandret kulturlandskap. Vi må ta tilbake kirken som et hellig landemerke i landskapet. Det kan skje gjennom strategisk skjøtsel av landskap som gror igjen. Kirken er noe vi alle eier og vil derfor være et tiltak som vil gagne mange, mener Puschmann.

LES MER: Reiser Norge rundt for å dokumentere betongkirker

Gror igjen

Det er særlig turistnæringen som har vært opptatt av gjengroingens effekter på populære utsikter og bildemotiver. Puschmann har arbeidet med det norske kulturlandskapets endringer i over 20 år ved Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO (tidligere Skog og landskap). Der er de særlig opptatt av endringen i landsbrukslandskapet. Han har imidlertid merket seg den sterke endringen også når det gjelder kirkenes plass i landskapet.

LES MER: Her er verdens flotteste kirkebygg

Kraftig redusert

– Mange steder i Norge er kirkens fremtredende plass i landskapet blitt kraftig redusert. På gamle postkort ser du kirken trone som et betydelig blikkfang i bygda. I dag ser man veldig ofte at den ligger skjult og godt innpakket av store trær, påpeker han.

Bildene til Puschmann viser også at det er blitt trangere rundt kirkene. Det gjør at man etter hvert har fått et behov for å skjerme det fredelige kirkegårdsområdet med høye trær og lune seg bort fra trafikk og omgivelser. Men det skyldes ofte at kirker står i jordbruksgrender, og der jordbruket har vært i tilbakegang, påvirkes også landskapet kirken står i av det.

LES MER: De som bygger kirken har høyere forventninger til arkitektene

Blikkfang

– Også i tettstedene har kirkene tronet. Ettersom stedet har vokst, har annen bebyggelse konkurrert med den om plassen i landskapet. Respekten for det hellige samlingspunktet kan synes å være mindre påaktet enn tidligere. Det gjør at man kan bygge et bygg ved siden av som tar fra kirken blikkfangerrollen. Det hadde ikke blitt gjort i tidligere tider, mener Puschmann.

Her i avisen omtalte vi tidligere i år Øver Eiker Fellesråds protester mot reisningen av en 40 meter høy statue få hundre meter fra Haug kirke. De mente nettopp at den ville konkurrere med kirken om en slik blikkfangerrolle.

– Jeg kjenner ikke det eksemplet, men i Ås i Akershus er det bygd et biobrenselanlegg som forstyrrer. Når du svinger av fra motorveien mot Ås, har kirken her fått konkurranse som det naturlige blikkfanget, sier Puschmann.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vekke folk

– Kjenner du eksempler på at noen har gjort noe med å få kirken «fram fra gjemselet» igjen?

– Fotografiene er på ett vis urettferdige fordi de er tatt i en spesiell vinkel som der og da fikk kirken til å fremstå flott. På motsatt side kan det i dag godt være gjort en jobb som ikke kommer fram på fotografiet. Jeg tror ikke folk vil at landemerker skal bli borte. Bilder som setter utviklingen i kontrast vil kanskje vekke folk til å se at dette kan vi gjøre noe med. NIBIO's mål med Tilbakeblikk-prosjektet er å skape bevissthet om landskapsendringer, for så å vurdere handlinger ut fra den kunnskapen det gir.

Villniss

På kirkegårdene ser Puschmann en annen endring.

– Fra 1880-årene kan du se bilder av veldig rufsete kirkegårder. Fra et villnis av gress og rotete jordhauger, har det skjedd en estetisk utvikling mot langt mer velstelte og vakre kirkegårdsmiljøer, sier han.

Send oss gjern et gammelt bilde av din kirke sammen med et nytt du har tatt fra samme vinkel. Epost-adresse: tips@vl.no.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke