Kultur

Hellig Olav hjem til Moster

– Nå stjeler vi Hellig Olav fra Trondheim og hjem til Moster. Her formet han sine store tanker, sier Svein Tindberg, som har skrevet et nytt stykke om helgenkongen.

Bilde 1 av 4

I slik ei natt har urpremiere på Moster i kveld. Skuespiller Svein Tindberg har skrevet manus, hans bror Ivar er regissør – og scenen i det store amfiet er konstruert av deres far, Snorre Tindberg. Svein Tindberg er også med som skuespiller, i rollen som Tore Hund, Olavs banemann.

– Jeg fikk lurt ham med inn i en rolle, forteller bror Ivar.

– På scenen glemmer han at han har skrevet manus, og blir sint når teksten ikke fungerer.

– Tar han regi fra sin bror?

– Jada, det er en fryd å jobbe sammen om dette. Han har skrevet et manus som under­søker de menneskelige sidene ved Hellig­ Olav. Han klarer å se forbi fremstillingen av helgenkongen som den blodtørstige ­vikingen, som det lynte i ­øynene til, og som alle fryktet. Vi følger hans ­tanker og drømmer, og ­møter en ny ­dimensjon i den største nordmannen gjennom tidene, ­mener Ivar Tindberg.

LES MER: Hellig Olavs mange ansikter

Hellig grunn

Han forteller om den spesielle nerven det gir å fremføre dette på et historisk og hellig sted.

– Det var her kristenretten ble etablert i 1024. Vi er på viktig, historisk grunn. Det er en spennende utfordring å realisere historien om Hellig Olav akkurat her. Stykket har en kompleks struktur og et nytt teaterspråk som foregår over flere tidsplan, og med parallelle handlinger, sier Ivar Tindberg.

Han forteller at forestillingen tar oss til havs, i en katedral i Spania – og på Stiklestad.

– Det mest krevende for meg er å finne en linje gjennom det hele. I tillegg er 100 mennesker involvert, til tider er det mer enn 50 mennesker på scenen samtidig. Så det er nok å holde styr på, sier Ivar Tindberg, som skryter av kvalitet og entusiasme hos de mange lokalt involverte fra Bømlo teater.

Hellig Olav

Svein Tindberg startet sin Mosterspel-karriere i rollen som Hellig Olav, senere ble han utfordret til å instruere stykket. Og for to år siden fikk han i oppdrag å skrive et helt nytt manus.

– Jeg slang med leppa en sen kveld, og antydet at vi kanskje skulle gjøre noe nytt. Dermed satt jeg i klemma og var blitt manusforfatter, forteller skuespilleren, som før det hadde skrevet manus til Abrahams barn.

Han innrømmer at det sitter litt angst i brystet før urpremieren.

– Det er en omfattende oppsetning, men det er godt å ha Ivar som partner. Vi har jobbet tett sammen fra første dag, og det jeg ser på prøvene, lover veldig bra. Nå er jeg nødt til å slippe taket
i manuset mitt, det dør hvis ikke
forfatteren gir det fra seg. Godt teater er avhengig av samspill
mellom mange forskjellige ­aktører, og det er det jeg ser fore-
gå rundt meg her på Moster akku­
rat nå, sier manusforfatteren.

Myter

Vi kjenner en del fakta om Hellig Olav, og det finnes mytisk stoff i mengder.

– Jeg må velge min egen Olav Haraldsson, jeg er lei av det ­kyniske, voldelige maktmennesket vi ofte møter i hans skikkelse. Han var et menneske i endring. Den grusomme vikingen har en religiøs opplevelse som legger nye føringer inn i livet hans, og han løfter den kristne tanken om at mennesket i seg selv er hellig. Ikke så rent lite bare det, i et samfunn der blodhevn var en vanlig tilgripelse, sier Svein Tindberg.

LES MER: Olav den fryktelige?

Manusforfatteren viser til ­parallellene mellom vår tids skille­ mellom stat og kirke, og båndene som ble knyttet for ­tusen år siden.

– Vi baler fortsatt med de samme problemstillingene som Olav forholdt seg til, gjennom sine nye tanker om menneskeverd i en tid der kristendommen var helt ny i landet, sier Svein Tindberg.

Han gleder seg over overraskelser både i regi, Gjermund Andresens scenografi og i Kjetil Bjerkestrands musikk.

– Det er blitt helt annerledes enn det var i mitt hode, og ære være dem for det.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur