Kultur

Hekla Stålstrenga 10 år: – Tiden er ikke lett å sette ord på

Hekla Stålstrengas nye album handler mest om ikke å dvele ved fortiden, eller ved hva som kommer til å skje, men i stedet gripe gleden, galskapen og varmen i nuet. Til det fikk de hjelp av fans og venner.

– Gode minner er vel og bra, men det er uansett noe tilbakelagt. At ting skal ordne seg, eller bli bedre, bare det og det skjer, er egentlig bare en dårlig unnskyldning for ikke å leve i nuet, skremmende som det kan være. Albumtittelen Ventetid, er skjæringspunktet mellom fortid og framtid. Ventetid er nåtid, sier Tore Bruvoll.

Stemmer utenfra

Gitaristen og orgelspilleren i Hekla Stålstrenga sier låten «Vingeslag» handler om å gi slipp på noe eller noen. «Time for sent» er en mer humoristisk vinkling på hva som kan skje om man lever for mye i nuet. Samtidig er «Min elsk» en sang om hvor sterkt nettopp øyeblikket kan fortone seg når man innser den store kjærligheten. «Kom til meg» opplever han både favner fortiden og en ukuelig tro og optimisme på en bedre framtid.

– Tiden, og hvordan vi forholder oss til den, er ikke lett å sette ord på. Derfor ønsket vi synspunkter fra stemmer utenfra til å hjelpe oss med å sette ord på det. Det har Ola Bremnes, Halvdan Sivertsen, Jon Fosse, Malvin Skulbru og Tove Ditlevsen gjort, sier Bruvoll.

LES MER: Droppet Hendrix for hardingfela

Tekster fra publikum

– Hva vi tenker, og hvordan vi opplever oss selv og andre, endrer seg nok med årene. Vi i bandet er kommet i alderen mellom 30 og 40, og vi merker jo at vi ikke er de samme som da vi startet bandet for ti år siden. Siden publikummet vårt er folk i ulike aldre, oppfordrer vi dem ofte til å sende oss sangtekster om hvordan de ser på saker og ting der de er i livet, sier Anne Nymo Trulsen.

– Og gjett om de skriver! Vi oversvømmes av brev med sangtekster fra folk som setter ord på livene og tankene sine. Det er flott, og viktig. Synd vi ikke kan spille inn alt, sier Tore Bruvoll.

LES MER: – Få artister bryr seg om mer enn karrieren

Forvalter og videreformidler

Vokalisten og trøorgelspilleren i gruppa som har seilt opp som arvtakere etter Gåte, skjønner at det kan oppleves som et paradoks at de er så opptatt av tidsbestemte tanker og utrykk, når de har mer eller mindre tidløs folkemusikk som base.

– Nærheten til tradisjonen og tiden vi lever i, er to sider av samme sak. Vi trenger påminnelser om hvor vi kommer fra, som i vårt tilfelle er Nord-Norge – både naturen og menneskene, sier Ragnhild Furubotten.

– Vårt ønske har hele veien vært å føre arven vår videre, også den folkemusikalske arven. Derfor synger vi på dialekt, med akustiske instrumenter. Likevel fornekter vi heller ikke at pop og rock er en del av arven vår, som hjelper oss til å videreutvikle tradisjonsmusikken. Når alt dette filtreres gjennom fem forskjellige mennesker, blir det noe vi ubeskjedent nok kaller Hekla Stålstrenga-musikk, føyer kontra-
bassist Trond-Viggo Solås til.

LES MER: Eneste som kan måle seg med Hellbillies' tekster

Berikende fellesskap

Femkløveret, som besøker Oslo i forbindelse med nytt album og konsert på Rockefeller, legger ikke skjul på at de henger mye sammen i fritiden. Deres respektive familier omgås, fordi de har funnet tonen.

– Vennskap og menneskelig varme og nærhet er viktig for trivselen. Det gjenspeiler seg også i musikken, sier Ole-Jakob Larsen.

Han sier det også er fint og gjensidig berikende felleskap mellom musikere i Tromsø.

– Trenger vi et annerledes musikk- eller vokalpålegg, som for eksempel Violet Road er så gode på, tar vi bare en rask telefon til dem. Anneli Drecker har lenge vært en viktig inspirasjon for oss. Ja, i tillegg til alle tradisjons-
musikerne vi ikke vet navnet på.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur