Musikk

Heier på pro forma-parene

For Aslak Borgersrud er politikk en naturlig del av musikken. Nå hyller han sivil ulydighet og pro forma-ekteskap i sangform.

– Det ligger en politisk holdning og grunntanke i alt jeg gjør, sier Aslak Borgersrud.

Med den ferske singelen «Tango Pro Forma» kaster han en brannfakkel i papirkurven full av avslåtte statsborgerskapssøknader. Teksten og musikkvideoen skildrer et pro forma-ekteskap, inngått av én som trenger opphold i Norge, og én som ønsker å hjelpe til med nettopp dét.

– Jeg ser egentlig på det som et moralsk spørsmål, mer enn et politisk, sier Borgersrud.

– I noen sammenhenger må folk ta mer hensyn til sin egen moral og samvittighet, enn til de gjeldende lovene og reglene.

LES MER: Popartister protesterer mot flyktningpolitikk

Viktig

Ifølge Borgersrud er det fare for at man, ved å skape debatt om pro forma-ekteskap, risikerer å bidra til at myndighetene slår enda hardere ned på slike.

– Men jeg mener det er viktig likevel, sier han.

– Vi har en regjering som gjør alt de kan for å forhindre folk fra å komme inn i Norge, og da trenger vi enkeltpersoner, organisasjoner og bevegelser som prøver å hjelpe folk som trenger å komme inn i landet.

– Håper du å bli hyret inn som bryllupssanger for et brudepar som har latt seg inspirere av låten?

– Jeg synes norsk innvandringspolitikk er altfor streng, og vil oppfordre folk til å motarbeide det, og jobbe for en politikk som er mer human. Men hvordan de velger å gjøre det, skal jeg ikke legge meg opp i.

Se musikkvideoen til «Tango Pro Forma» her:

Skinner gjennom

Borgersrud understreker at hans kommende soloalbum, Det er valgfritt å irritere seg, ikke er politisk i like stor grad som de han utga med sin tidligere gruppe, Gatas Parlament. Likevel mener han musikk er et velegnet medium for politiske og moralske budskap.

– Jeg nekter å gå med på ideen om at musikere ikke skal blande seg i politikk. Hvis man først skal si noe, bør man ha noe å si. Det trenger ikke nødvendigvis være politiske slagord eller konkrete budskap, men på en eller annen måte forteller du gjennom låtene hvor du kommer fra og hvor du står i verden, sier han.

– Jeg vil ikke late som, hverken når jeg skriver låttekster eller tekster i avisen, at jeg er nøytral eller upartisk. Jeg mener og bryr meg om mange ting, og det skinner gjennom i større eller mindre grad, uansett hva jeg driver med. Reaksjonene blir ofte forskjellige, og ting blir kanskje tatt ikke alltid tatt like alvorlig, men det synes jeg er helt ålreit.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk