Musikk

Hedrer 
Ole Bulls musikk

I dag vil Annar Follesø spille Ole Bulls Polacca ­Guerriera, så folk skal skjønne hvor god musikk superstjernen lagde.

43-åringen har vakt internasjonal oppsikt med sine tolkninger av Ole Bull. Tidligere har han urfremført verk av ham på Festspillene. I dag, under sin sjette festspillopptreden, på Oseana Kunst og Kultursenter, spiller han sonater av Mendelssohn og Brahms, men naturligvis også favoritten Ole Bull.

– Ole Bull er Norges største musikerstjerne noen gang, minst på høyde med A-ha da de var på toppen. Dessverre skjønner ikke mange nordmenn hvor stor han var, i hvert fall ikke som komponist og musiker. Tvert imot har det vært en litt nedlatende holdning til ham, noe jeg gjør mitt beste for å rette på gjennom plater og konserter med musikken hans.

MER FRA FESTSPILLENE: Philip Glass: Voksne bør lytte til unges musikk

Humørfylt og fargerikt

Annar­ Follesø var den første norske ­fiolinisten som ble invitert til Festspillene i Salzburg, i 1999. Både der og under andre opptredener i utlandet, er han blitt minnet om hvor stor Ole Bull fremdeles er utenfor Norges grenser.

– Særlig mine tolkninger av Ole Bull er blitt fremhevet av utenlandske anmeldere.

Grunnen til at den gamle ­fiolinmesteren ikke har fått den anerkjennelsen han fortjener i Norge, tror Follesø har å gjøre med at han skilte seg fra det klassiske idealet.

– Han spilte sin ofte humør­fylte og fargerike musikk uformelt og med løs struktur. Andre utøvere behersket nok håndverket bedre, mens Ole Bull gjorde det glimrende på sin måte.

OLAV EGIL AUNE: «Det er Wagner-feber i Europa»

Feststemning

Annar Follesø føler seg smigret over å bli invitert til Festspillene for sjette gang.

Han anser arrangementet for å holde et meget høyt internasjonalt nivå. Og at publikum skiller seg litt fra et typisk klassisk konsertpublikum.

– Den helt spesielle intensi­teten og feststemningen i Bergen under Festspillene smitter over på de fleste som er i byen på denne tiden. Klart de får lyst til å gå på konserter.

Bortsett fra å løfte frem musikken til Ole Bull, vil Follesø legge inn et godt ord for Felix Mendelssohns Fiolinsonate i F-dur.

– Det er en skikkelig perle, også den litt ufortjent glemt.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk