Kultur

Håper på flere kvinner

– Det er et flertall kvinner som går på kino, og det er blodig urettferdig at de ikke skal få levert historier om og av kvinner, mener lederen i Norsk filmforbund.

På tirsdag denne uka vedtok Stortinget at Kulturdepartementet og Norsk filminstitutt (NFI) skal arbeide for å få en kvinneandel på 40 prosent i norsk filmindustri. Regjeringspartiene stemte i mot. Kulturminister Thorhild Widvey karakteriserte i et intervju i Dagsavisen forslaget som «dårlig». Hun utdyper overfor Vårt Land:

– Kvinneandelen i norsk film kan økes på mange andre måter enn gjennom kvotering. Holdningsskapende kampanjer er ett virkemiddel. Et annet er å oppsøke, og det har jeg allerede gjort, kvinnemiljøer. Jeg har vært i møte med blant andre Vibeke Løkkeberg. Vi må også se på hvordan vi kan få flere kvinner til å søke filmutdanning, og få flere kvinner inn i filmpolitiske posisjoner, sier Widvey.

LES OGSÅ: «Angelina Jordans bok er rørende»

Vil gjenerobre

Regissør Vibeke Løkkeberg har fra begynnelsen av 1970-tallet hatt regi på en lang rekke både kunstnerisk og kommersielt vellykkede filmer.

– Dette er virkelig strålende, er hennes umiddelbare reaksjon på Stortingets vedtak om kvinnekvote.

Løkkeberg håper vedtaket betyr bedre tider for kvinnelige regissører og produsenter.

– Vi får sjeldnere støtte i det vi gjør enn gutta. Kvinner er like godt rustet til å lage både kommersiell og kontroversiell film. Et vedtak som dette, kan være med på å gjenerobre vår posisjon. Vi hadde vårt store gullalder på slutten av 1970- og 80-tallet, men siden har det dabbet av, sier hun.

Regissøren tror menn liker best å jobbe med menn, og at det har mye å si for hvor pengene finner veien.

– Menn har sitt språk og sine koder. Det virker som mannlige produsenter ikke helt tør å la jentene slippe til. Kvinner må få framstille sitt kjønn på sin måte, ikke alltid bli definert av mannlige manusforfattere og regissører, mener Løkkeberg.

LES OGSÅ: Praktfullt om meiser, sorte, blå og gule

Hvite menn fra Oslo tre

Løkkeberg får støtte av Maria Ekerhovd, filmprodusent og representant for en yngre generasjon filmskapere. Hun står bak filmselskapet Mer film og har muliggjort filmer som Her er Harold og Mot naturen.

– Det er selvinnlysende at vi må jobbe for kjønnsbalanse i norsk film. Nordmenn består av halvparten menn og halvparten kvinner og det må lages film som reflekterer hele befolkningen. Det gjelder også regionale filmskapere og filmskapere med en annen legning eller kulturell bakgrunn. Norsk film er i for stor grad dominert av hvite menn fra Oslo, sier Ekerhovd.

Filmprodusenten setter pris på at et flertall av representantene på Stortinget nå legger press på Kulturdepartementet.

– De må forholde seg til dette vedtaket. Det blir spennende å se hva som blir den konkrete strategien fra departementets side.

I 2007 ble en filmmelding kalt Veiviseren vedtatt i Stortinget. Også der var målet å øke kvinneandelen i norsk filmproduksjon.

– NFI har siden praktisert en moderat kvotering, men det har ikke bidratt til at vi har nådd dit vi ønsker. Det er vanskelig å kvotere ut fra tildeling basert på kunstneriske vurderinger. Ser vi på næringsliv og politikk kvoteres det. Heller ikke i film kan markedet i seg selv føre til denne typen endring. Hvis ingen ting annet virker, må kanskje kvotering til, mener Ekerhovd.

LES OGSÅ: Dette er årets juleplater

Velkomment vedtak

Sverre Pedersen, forbundsleder i Norsk filmforbund, ønsker vedtaket velkommen.

– Dette har vi jobbet for i svært mange år. I 2010, under daværende kulturminister Anniken Huitfeldt, overleverte et samlet bransjeråd 26 konkrete forslag til tiltak som kunne rette opp i skeivhet i kjønnsbalansen i norsk film. Det medførte blant annet at NFI tok kjønn med i beregningen når filmstøtte skulle fordeles. Derfor var det skuffende da påtroppende kulturminister Widvey i 2013 uttalte at likestilling ikke var avgjørende for hennes filmpolitikk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Håper på endring

Ifølge Pedersen kunne vi i årene fra 2011 til 2014 se en klar forbedring, med stadig flere kvinner i norske filmproduksjoner.

– Dessverre er prosentandelen i år igjen nede på 20-tallet. Det håper vi vil endres nå, sier Pedersen.

Han mener det er viktig at norsk film gjenspeiler publikum.

– Det er et flertall kvinner som går på kino, og det er blodig urettferdig at de ikke skal få levert historier om og av kvinner. Det er vår forpliktelse i en filmbransje som i så stor grad avhenger av offentlige tilskudd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur