Kultur

Håp uten Gud

Som passasjerer på et stadig akselererende selvrealiseringstog glemmer vi at det finnes grunnleggende verdier. Svend Brinkmann ber oss hoppe av og tenke over hva som gir tilværelsen mening.

– I sånne dameblader brukes tilgivelse som et verktøy for å få det bedre med seg selv. Da reduseres tilgivelsen til et middel for å oppnå en best mulig følelse.

Svend Brinkmann er en pratsom professor i psykologi ved universitet i Ålborg. Dansken bobler over av selvhjelpskritiske betraktninger. I boka Ståsteder – 10 gamle ideer til en ny verden, går han i dialog med sine favorittfilosofer. Brinkmann er på jakt etter humanistiske grunnverdier – noe som har mening i seg selv, uavhengig av subjektivt føleri. Sist Brinkmann var aktuell, var det med Stå imot, en antiselvhjelpsbok som skapte mye oppstyr – Skavland og full pakke. Ståsteder er et forsøk på å fylle det eksistensielle tomrommet den forrige boka skapte.

– Jeg ga klar beskjed om å hoppe av selvrealiserings- og prestasjonstoget. Men hvis du stopper opp, hva skal du fylle livet med da? Jeg forsøker å svare på hva som har verdi uavhengig av hva subjektet mener, opplever og føler.

LES MER: – Plikt er ikke støvete og kjedelig

Død over nyttetenkningen

Brinkmann vil instrumentaliseringen til livs. Han mener vår tid er preget av at vi gjør det aller meste som middel for å oppnå noe annet. Vi arbeider for å tjene penger. Vi sover for å bli uthvilt. Vi får barn for å bli lykkelige. Men først og fremst gjør vi altså alt mulig for å føle oss bedre, yngre, rikere og så videre.

– Og det er de nevnte damebladene et godt eksempel på. Hvis du følger så og så mange punkter på tilgivelsens vei, vil du føle deg bedre. Det senker blodtrykket og du lever lenger. Det er ikke derfor vi skal tilgi. Tilgivelse har verdi i seg selv. Filosofen Jacques Derrida nevner et interessant paradoks. Hvis noe skal kunne tilgis, må det være utilgivelig.

LES MER: – Elsk deg selv er for ensidig.

Atspredelse for alle penga

Et av Brinkmanns utgangspunkt for boka er noe Woody Allen en gang sa om meningen med livet:

«Jeg påstår ikke at vi bør ta livet av oss, men hvis vi tenker oss om kommer det med cirka hundre års mellomrom en flodbølge, og så er vi borte alle sammen. Så kommer det nye mennesker. Og slik fortsetter det, uendelig, og det er ikke meningen å ta motet fra noen, men det virker som om det ikke har noe formål, det finnes ingen rytme, ingen grunn.»

Woody Allens løsning er størst mulig adspredelse. Ha det gøy, se en film, les en bok, gift deg med en stedatter.

– Jeg mener han bommer. Vi er det eneste dyret som blir sykt av mangel på mening. Nettopp derfor må vi tenke over hva som er av betydning.

Brinkmann mener søken etter mening er tett på allmennmenneskelig. Det er derfor filosofer og teologer og seinere psykologer opp gjennom tidene har vandret rundt og stilt åpne spørsmål.

LES MER: Spill for oss, Ole Ivars!

Ingen nihilist

– Det påstås feilaktig at Nietzsche var nihilist. Det er bare tull. Han sa tvert i mot at mennesket ikke kan leve uten mening. Er Gud død må du finne et substitutt. Jeg er enig i at vi må leve med mening, men uenig i at vi kan skape den selv. Verdier er noe vi skal oppdage og utforske snarere enn skape.

Men hva i all verden er objektiv mening?

– Et eksempel er at jeg skal dø. Døden i seg selv er ikke meningsfull, men uten døden vil ingen ting annet ha mening. Det er et eksistensielt grunnvilkår, men viser også at vi har reelt ansvar for andre. Den danske filosofen K.E. Løgstrup argumenterte for at det lå en etisk fordring i å bruke den makt vi har til den annens beste. Vi kan misbruke hverandre og det står ikke til diskusjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur