Musikk

– Han løftet orkesteret til å bli et av de viktigste i verden

Mariss Jansons (1943-2019) ble regnet som en av verdens ledende dirigenter.

Søndag formiddag kom beskjeden om at Mariss Jansons er død, 76 år gammel. Den tidligere sjefdirigenten Oslo Filharmoniske Orkester slet med hjerteproblemer i flere år. Latvieren var sjefdirigent for Filharmonien mellom 1979 og 2002, og får mye av æren for at Filharmonien ble et internasjonalt viktig orkester.

Alfred Fidjestøl, som tidligere i år utga boken Lyden av Oslo om orkesterets hundre år lange historie, mener Jansons betydning for Oslo-Filharmonien er så stor at det er vanskelig å sette ord på.

– Han er helt klart den enkeltdirigenten som har preget orkesteret mest, og jeg tror nesten man kan si at han er den enkeltlederen som har preget en hvilken som helst norsk kulturinstitusjon mest, sier han.

Fidjestøl forteller at Filharmoniens store vekst kom på midten av 1980-tallet, og var ledet an av en svært ambisiøs sjefdirigent. Jansons fikk utvidet besetning, satt i gang internasjonal turnévirksomhet og ga ut plateutgivelser på ledende plateselskaper.

– Han kom til orkesteret mens det var et provinsorkester, og løftet det til et av de viktigste orkestrene i verden, mener Fidjestøl.

Kongelig utmerkelse

Terje Tønnesen, 1. fiolin og 1. konsertmester i Oslo-Filharmonien, spilte under Jansons fra 1983 frem til latvieren forlot orkesteret i 2002. Han mener Jansons betydning for Filharmonien knapt kan overvurderes, og understreker at han har vært ekstremt viktig for utviklingen.

– Den internasjonale statusen til Filharmonien begynte med suksessen han bygget opp i Oslo, sier fiolinisten.

Frihet

Tønnesen minnes en sterk personlighet, en veldig entusiasme, og en dirigent som «slapp orkesteret fritt» under konserter.

– Han gjorde at konsertene ble inspirerende både å spille og å lytte til. Vi hadde kanskje ikke alle de gode musikerne som i Berlin og Wien, men vi hadde en ekstrem gi oss hen-mentalitet, og det hadde med Mariss å gjøre.

På norsk jorda vant Jansons fire Spellemannpriser, ble blant annet tildelt St. Hallvard-medaljen og Anders Jahres kulturpris, og ble i 2000 kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk