Kultur

Han har forvaltet kirkens smykkeskrin

Siden 70-tallet har Åge Haavik hatt stor innflytelse over hva som brukes av salmer og liturgi i norske gudstjenester.

– Salmene er kirkens smykkeskrin – troen og erfaringen i kunstens form. Hymnologien har alltid vært hjertebarnet for meg, sier Åge Haavik.

Han er en av Norges fremste hymnologer og har stått sentralt i liturgirevisjoner og utvikling av salmebøker siden 1970-tallet. Fredag går Haavik av med pensjon fra stillingen som seniorrådgiver i Kirkerådet.

– Helt siden Luther har salmesangen vært et levende og sentralt element i gudstjenesten. Luther begrunnet salmenes plass slik: «For at Guds ord, også ved sang, kan befestes i folket». Han startet flommen av salmer, en tradisjon som har blomstret i fem hundre år. Her til lands fikk vi en livskraftig fornyelse gjennom nytt tilfang fra Svein Ellingsen, Eyvind Skeie og Gerd Grønvold Saue – og musikalsk fra komponister som Egil Hovland og Trond Kverno. Det er løfterikt med mange nye dyktige bidragsytere.

LES MER: Duften av tro og smerten av kors – om Trond Kvernos musikk

Forvalter en rik tradisjon

– Er du fornøyd med dagens gudstjenesteinnhold?

– Vi forvalter en tradisjon med store rikdommer, og i hovedsak er jeg fornøyd. Men vi har vært i en periode der variasjonens glede har gått på bekostning av gjenkjennelsen. Mange menigheter har erfart at den liturgiske musikken fra 1977 var slitesterk og hadde store kvaliteter. Når jeg nå slutter er mine medarbeidere i gang med en innstramming av variasjonsmulighetene, for å legge mer vekt på gjenkjennelighet. Det er en bra utvikling, sier Haavik.

– Hva preger salmetilfanget fra de siste tiårene?

– Den helhetstenkningen som var synlig i utvalget av salmer i 1985, ble forsterket med Salmeboken fra 2013. Sammensetningen representerer et utvalg fra alle epoker og sjangre. Det tror jeg er bakgrunn for den enorme responsen rundt de 60 timene med salmemaraton som NRK presenterte i fjor. Der fikk man kjennskap til både bredde og variasjon. De nye salmene henter mer fra vekkelsestradisjon, og vi er blitt tryggere på å ta med tilfanget fra de unge kirkene, fra hele verden. Disse salmene er et ekko tilbake fra det evangeliet vi har sendt ut.

Gudstjenesten er hellig

– Har du en favorittsalme?

– Vanskelig spørsmål, men Tårnhøye bølger (Dagfinn Zwilgmeyer og Egil Hovland) er jeg veldig glad i, både tekst og melodi.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Evne til å lytte til innspill, uten at man har låst seg til gitte svar.

Hva er hellig for deg?

– Samlingen om gudstjenesten, fordi vi vet at det er der vi hører hjemme.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur