Kultur

Halverer redaktørstaben i Vårt Land

- Vårt Land har hatt for mange redaktører, sier sjefredaktør Åshild Mathisen. Nå omkalfatrer hun organisasjonen.

Siden Mathisen ble ansatt som sjefredaktør før sommeren, har hun brukt tre måneder på å lytte til flest mulig stemmer på huset.

- Jeg finner en glød og energi rundt hele prosjektet Vårt Land - og mye positiv vilje. Og jeg ser et ønske om å komme seg forbi vante konvensjoner - men samtidig har vi organisatoriske strukturer som bremser oss. Vi har medarbeidere som ønsker å leke og overraske. For at produktet skal få blomstre ytterligere, trenger vi en fortettet organisasjon. Jeg vil ha et slagkraftig team som er så lite at det ikke blir et seminar når vi møtes - og det skal være mangfold og kjønnsbalanse, sier hun.

LES MER: Vårt Land på Arendalsuka

Halvering

Redaktørene i Vårt Land er ansatt på åremål, og når de nye stillingene nå lyses ut internt, blir antallet redusert fra elleve til seks.

- Åremålene avsluttes til nyttår, og det var en gylden anledning til å tenke nytt. Elleve redaktører blir til seks, og redaksjonen blir omorganisert til tre nye avdelinger, forteller Mathisen.

- Blir det en smertefull prosess?

- Slike endringer kan medføre en viss smerte, og jeg har sett behov for å snu på mange steiner. Men jeg opplever desto mer lettelse rundt prosessen. At vi har hatt for mange redaktører er ikke kontroversielt, det har det vært bred enighet om. Jeg gleder meg over endringsvilje og merker at medarbeiderne vil slåss for produktet. De har et ønske om at vi skal gjøre oss enda mer relevante - og synlige i offentligheten.

LES MER: Åshild Mathisen ny sjefredaktør i Vårt Land

Den nye sjefredaktøren i Vårt Land ser et behov for å endre strategi der både samfunnet og Kristen-Norge fragmenteres. Hun vil at avisen skal være kurator og veileder.

- Vi skal være de første til å fange opp nye bevegeIser. I den enorme informasjonsstrømmen som omgir oss, er det viktig at vi har en tydelig stemme. Når offentligheten fragmenteres, skal vi gi overblikket, og når det samme skjer i det kristne landskapet, skal vi være samlende. Journalistikken vår skal tre frem på flest mulig arenaer, og vi skal ta styring i debattene rundt kristne verdier og det nye religiøse Norge, sier Mathisen.

Vil påvirke

Hun mener det nye redaktørskapet vil være et bedre redskap til å styre og påvirke debatten.

- Vi vil løfte frem tematikk som ellers faller igjennom, og vi skal forplikte oss på å la marginaliserte grupper komme til orde. Både ny strategi og innovasjon av produktet skal ta utgangspunkt i det redaksjonelle produktet. Vårt Land er allerede en etablert merkevare, og med våre kvaliteter og vår kunnskap skal vi utvikle den og overraske. Vi skal være oss selv, men gjerne på nye og spennende måter.

- Det er tøft å gå inn og ta styring i en mediebedrift, i en bransje der alle piler peker nedover?

Meningsbærer

- Ja, men kanskje er det akkurat nå vi kan gjøre oss gjeldende ved å være tydelige og relevante innenfor vårt felt. Hvis ikke vi klarer det, er det ikke behov for oss. Jeg merker en endringsvilje preget av forståelsen av at det er nå eller aldri - det gir meg energi. Vårt Land ble startet for å samle kristenfolket. Oppdraget er like viktig i dag, og vi skal være i front som meningsbærer. Men vi møter en ny verden, og da er det behov for en opprydning som gjør oss i stand til å samle oss om kjerneverdiene - for å kunne gi full gass rundt det som fortsatt skal prege samfunnsoppdraget vårt.

- Men den tiden der lojaliteten fra kristenfolket var en selvfølge, er forbi. De forholder seg til et stadig økende antall premissleverandører. Samtidig har vi posisjon og kunnskap til å skrive om smale emner i Kristen-Norge og sette dem inn i en større og relevant sammenheng, mener hun.

Hun understreker behovet for samhandling mellom redaksjonelt produkt og kommersiell satsing.

- Vi skal også bli tydeligere på at det visuelle uttrykket vårt skal understøtte innholdet i produktet. Og vi vil involvere leserne i innholdet vi skal levere. Det er vi godt i gang med. Men vi har også et mål om å levere det de ikke visste at de ville ha, forteller Åshild Mathisen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur