Kirke

Gode tider for Skjærgårdsfestivalen

Det er ikke lenger bare gospel og lovsang på Skjærgårdsfestivalen. I år kommer både USAs største kristen-rapper og Kjell Ingolf Ropstad.

Skjærgårds Music & Mission Festival, tidligere kjent som Skjærgårdsgospel, åpnes i dag for 38. gang, på Risøya utenfor Tvedestrand. Den rusfrie, kristne ungdomsfestivalen ble nylig viet en egen utstilling på Rockheim i Trondheim. Det er gode tider.

– Vi har hatt et veldig godt forhåndssalg. I 2016 hadde vi rekord med 16.000 solgte dagsbilletter, og vi ligger an til å selge minst like mye i år, sier festivalsjef Roar Korsæth Eikli.

Nytt av året er også at festivalområdet er utvidet og stokket om, samt at festivalen har fått en helt ny scene, Blåkk, som skal samle mye av den alternative musikken.

LES OGSÅ: Etter nesten 40 år er den kristne rockefestivalen i skjærgården kommet på museum

Alle sjangre

Årets store headliner er den amerikanske rapperen Lecrae, som festivalen har prøvd i årevis å få booket.

– Vi hadde ham bekreftet for et par år siden, men han avlyste i siste liten. Han er typen som har mye å gjøre, sier Eikli.

Lecraes største hit «I'll Find You» har mer enn 53 millioner avspillinger på Spotify. Han har samarbeidet med store navn innen mainstream hip-hop, men er lite kjent utenfor kristne miljøer. Han har sagt at selv om han er kristen, så gir det like lite mening å snakke om kristen musikk som å snakke om kristne sko eller kristne rørleggere.

– Vi jobber med å finne god musikk som har et godt budskap og et godt innhold, uavhengig av sjanger. Vi har en unik bredde når det gjelder kristen musikk samlet på ett sted. Det er alt fra hip-hop til metall, men selvfølgelig også lovsang, sier Eikli.

Han påpeker at ungdom i større og større grad selv oppdager ny musikk.

– Det gjør at det er mange ulike meninger, og veldig individuelt hva som er et stort navn eller ikke.

LES OGSÅ: Mens sangopplæringen i skolen er under press, jobber organisasjonen Musica Sacra med å fremme sang og kor i alle aldre

Nisjefestival

Programmet er dominert av artister og band som vil være ukjent for et sekulært publikum.

– Vi er jo en kristen musikkfestival. Vi booker artister som har samme bakgrunn som oss, og som vil det samme som oss.

Men det er også få kristne artister som har hatt suksess ut over et kristent publikum. Eikli mener det er mange grunner til det.

– Vi prøver jo å få tak i andre artister også, men det er mange festivaler om beinet. Innimellom er vi heldige og får artister som er godt kjent i musikk-Norge ellers. Men vi er jo en nisjefestival.

– Har dere opplevd å bli avvist av artister på grunn av det kristne grunnlaget?

Ja, det har vært folk som er redde for å bli stemplet. Om det er uberettiget frykt er vanskelig for meg å si. Det å drive med kristne aktiviteter i Norge oppleves kanskje ikke som mainstream.

LES OGSÅ: Hvor blir det kvinnene i rock og hiphop?

Ropstad på besøk

I dag, på åpningsdagen, får festivalen besøk av Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, som har vært på Skjærgårds mange somre oppigjennom. I år har han ikke satt seg inn i festivalprogrammet, og kommer bare på en kjapp visitt.

– Det er viktig å løfte fram alt det flotte som skjer basert på tro og livssyn, sier KrF-lederen.

Ropstad vil også framheve det at Skjærgårds er en av få store, rusfrie festivaler for ungdom i Norge.

– Det er en veldig god og myk start på festivallivet. Det er jo ikke noe å legge skjul på at det kan være en del røffere på andre festivaler.

Vil presentere kristen-Norge

En viktig del av festivalen er stands, der organisasjoner, skoler og kirkesamfunn prøver å rekruttere nye medlemmer og samle inn penger. I år er det som vanlig fullbooket med stands.

– Vi ønsker å være et sted hvor kristen-Norge får presentert seg for et stort ungdomsmarked. Og de som står på stand sier det er veldig effektivt, og at engasjementet er stort blant publikum, sier Eikli.

– Det er mange som vil være med å bidra, og de kommer igjen og igjen.

---

Skjærgårds Music & Mission 2019

  • 2.–7. juli.
  • Tidligere Skjærgårds­gospel, nå Skjærgårds Music and Mission har vært ­arrangert siden 1981.
  • Lecrae, Switchfoot, Rend Collective, Martin Smith og Mugisho er noen av de som opptrer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke