Kultur

Glitrende Garness

Tvillingbandet Garness fylte Jakobkirken med delvis rocka forkynnende julesanger, og et gjennomgående ungt publikum. Det er de temmelig alene om.

Med vektlegging på sangene fra julealbumet Barnet i krybben, og de tre nyinnspilte julesangene fra årets gjenutgivelse på CD og LP, kunne det knapt gå galt under årets juleturné med Ingelinn Reigstad Nordheim og Hildegunn Garnes Reigstad. Den selvkomponerte «Fangens julekveld», med tekst av en ukjent innsatt, viste tidlig hvilket nivå tvillingsøstrene på 31 holder, ikke bare vokalt og instrumentalt, men også som komponister.

Andre og mer kjente julesalmer som «Mitt hjerte alltid vanker», «Stille natt» og «Det hev ei rose sprunge» fremstod med en ny friskhet og spontanitet, samtidig som de var lett gjenkjennelige og trygt forankret i den tradisjonen de representerer. Salmer som søstrene helt riktig påpekte ikke er fine fordi de er gamle, men gamle fordi de er fine.

LES MER: Nytt opplag

Elektronisk og akustisk.

Med et knippe dyktige og samspilte musikere, god lyd, og ikke mindre bra lyssetting, ble omgivelsene i den gamle Jakobkirken i Oslo, bare prikken over i-en i noe som ble en fin blanding av lun julestemning og nyskapende versjoner av eldre og litt nyere julesanger.

Lydbildet til Garness er preget av produsenten og musikeren Daniel Lanois nyskapende krydring av Emmylou Harris' Wrecing Ball-album, hvor elektroniske lyder elegant blir flettet inn i et bluegrass- og countrybilde. For Garness' julemusikk flettes det også inn en salmetradisjon.

Tvillingsøstrene håndterer selv blant annet gitarer, klokkespill, autoharpe og perkusjon, som støttes ytterligere opp av et band hvor keyboardist Torjus Vierli har full kontroll.

Jordnær Dahl.

De verbale gullkornene fra Per Arne Dahl både kledde og utfylte konsertkonseptet. Med sin lune, lavkirkelige, nærmest godslige fremføring av hverdagslige og personlige opplevelser som utgangspunkt for et menneskelig og bibelsk anliggende, gir biskop Dahl inntrykk av å være atskillig nærmere stallen i Betlehem enn et prangende kirkebygg.

Slik fanget han på smidig vis opp den jordnære og liketile tilstedeværelsen til artistene. Budskapet var ikke «se på oss», men «se på Jesus». Sannsynligvis rettet publikum blikket mot begge.

På egne ben.

Søstrene som i flere år har satt en ekstra spiss på konsertene til Marit Larsen, Sigvart Dagsland og Oslo Gospel Choir, står under årets julekonserter utmerket godt på egne ben. Det nye albumet som kommer neste år, bør, hvis pop-verdenen er det minste rettferdig, gi Garness det gjennombruddet som The Good or Better Side of Things fra 2008 av uforståelige grunner ikke ga dem. Som julemusikanter er de allerede vel etablert og respektert.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur