Kultur

Gjør som Jostein

Etter at Sofies verden er solgt i 40 millioner på 25 år, er Jostein Gaarder klar med ny roman. Har du lyst til å prøve?

Bilde 1 av 6

Gaarders nye voksenroman Dukkeføreren handler om einstøingen Jakob, en ensom skikkelse som finner glede og trøst i den store, indoeuropeiske språkfamilie.

Boka foreligger i mars.

Dersom du selv har lyst til å prøve å skrive, har forlaget Aschehoug flere tilbud.

For den med ambisjoner, er forlagets skrivekurs med hundrevis av deltakere en skole der forfattere som Helga Flatland og Bjarte Breiteig er lærere.

Råe tips

Et tilbud som snart er tilgjengelig for alle som vil kjøpe, er boka Skriv genialt! Den fullstendig rå skriveboka for kommende stjerneforfattere.

LES OGSÅ: «Boka hjelper barn med å forstå flyktningkrisen»

Etter flere tusen skolebesøk, skjønte forfatterne Eldrid Johansen og Steffen Sørum at det de holdt på med kunne bli en bok.

Her er deres huskeliste på hvilke seks ting du bør ha med i første kapitel: En hovedperson. En konflikt/problem/utfordring. Kilde til konflikten. Et hint om nok en konflikt. En bevegelse. En beskrivelse av hvor vi er.

Lyrikk

Aschehoug innledet presentasjonen av vårlista tirsdag med to dikt av Stein Versto. Hans nye diktsamling Så nær kan du sjå meg kommer i februar. Helge Torvunds Alt brenner er allerede kommet.

Senere i vår kommer den tyske nobelprisvinneren Nelly Sachs (1891-1970) i ny gjendiktning.

Hvordan elske Norge og Koranen samtidig? Mohammed Usman Rana stiller spørsmålet i sin bok Norsk islam der han insisterer på at norske muslimer må skape en egen norsk islam.

LES OGSÅ: Slåss om rettighetene til Anne Franks dagbok

Senere i vår kommer advokat og byråd Geir Lippestads bok Et større vi – til forsvar for livet.

Historiker Terje Tvedt har skrevet om Norske tenkemåter og samlivsekspert Sissel Gran har ifølge henne selv fylt et tomrom i samlivslitteraturen med boka Det er slutt – om de som går ut av et forhold.

Stipend

Aschehougs debutantstipend 2015 er tildelt forfatteren Christelle Ravneberget. Hun debuterte i høst med romanen Jeg gidder ikke leve uten deg. Forlaget kaller den «en rå og energisk roman om kjærlighet ute av kontroll».

Samtidig fikk Helga Flatland Mads Wiel Nygaards legat for sine fire romaner – Alle vil hjem-trilogien og fjorårets roman Vingebelastning.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Tildeling begrunnes med at Flatland «i glassklar prosa og episk driv tematiserer dagens Norge på en særegen måte gjennom å speile forskjeller og likheter mellom det å være ung i et bygdesamfunn og det å være ung i et moderne urbant utdanningssamfunn».

Vårens debutanter

Rikard Ingdal debuterer med romanen Hogst. Ingrid Ovedie Volden har skrevet Alt som teller om jenta som elsker partall og derfor ikke kan nøye seg med å score ett mål. Anton og andre uhell er Gudrun Skrettings debuttittel.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur