Teater

Gjør Peer Gynt om til kvinne

– Synes vi at damer kan holde på sånn som Peer Gynt? spør teatersjef Hanne Tømta.

Når Nationaltheatret setter opp Ibsens Peer Gynt under Ibsenfestivalen i høst, spilles hoverollen av en kvinne.

– Hva oppnår man med det, teatersjef Hanne Tømta?

– Det er jeg veldig spent på selv. Mange sier at om du vinner Peer Gynt-prisen er det best å si nei takk. Han er jo en slendrian og en slubbert. En feiging og en løgnhals. Likevel liker vi ham og synes at han er sjarmerende. Hvis man gjør ham til en dame, synes vi da at damer kan holde på sånn?

– Hva blir høydepunktet på høstens Ibsenfestival?

– I løpet av 18 dager i september kan du se teater fra mange forskjellige land og på mange måter. Men vår egen blanding av En folkefiende og Vildanden vil nok bli både heftig og spennende.

– Hva oppstår når du blander de to?

– Kjernen i prosjektet er å søke sannhet. Løgn og sannhet ligger både i En folkefiende og Vildanden. Vi lever i en verden der det er mulig å jukse og tuske til seg ting. Panama papers har vist at ikke alle har reint mel i posen. Gregers i Vildanden sin tanke om å få alle ting på bordet for at familien skal kunne leve bedre, er en god idé som får en dårlig konsekvens. Ibsen var opptatt av sosiale forskjeller, kjønnsproblematikk og andre samfunnsspørsmål.

LES OGSÅ: Hvem vil ta imot prisen årets drittsekk?

Flyktningkrisen og drikkevann

– Festivalen vender det internasjonale blikket mot Oslo, sier du. Hvordan merker du det?

– Det kommer mange teaterfolk hit som i neste omgang inviterer våre produksjoner ut i verden. Festivalen er en god arena for å vise verden at vi lager teater på høyt nivå, og vi får alltid skryt for våre skuespillere.

– Dette er den mest politiske Ibsenfestivalen av de 15. Hva mener du med det?

– Vi teaterfolk er ikke i helt inne i vår egen boble. Sara Li Stensrud har skrevet en farse om flyktningkrisen. Forestillingen Water Games fra Zimbabwe bruker teateret til å si fra til egne myndigheter om det helt reelle problemet med skittent drikkevann.

LES OGSÅ: Tar Ibsens Brand til bedehuset

Bading er hellig

– Om en uke stenger teatret for sommeren. Hva gjør du da?

– Jeg skal rett til Verdal og sette opp spelet på Stiklestad. Det gleder jeg meg veldig til. For meg er det en stor ære.

Hva er hellig for deg?

– Det er bading – sommer som vinter. Jeg begynte under Ibsenfestivalen for fire år siden med å bade hver morgen på Ulvøya og har bare fortsatt.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater