Kultur

Getsemanemaleri til Helgeland folkehøyskole

Etter et halvt år på Finn, har det store alterbildet fra Misjonskirken Betlehem fått ny eier. – At maleriet får en plassering der det jevnlig blir sett, ble avgjørende, sier menigheten.

I juni år fortalte Vårt Land historien om Jesus-maleriet som ingen ville ha. Da hadde Misjonskirken Betlehem lagt maleriet ut på nettstedet Finn hvor det lå i flere uker uten at noen meldte sin interesse. Etter avisomtalen har Oslo-menigheten fått tre henvendelser - «akkurat mange nok,» som menigheten sier. Den ene henvendelsen var fra Helgeland Folkehøyskole, og i oktober bestemte menigheten å gi maleriet til Folkehøyskolen som en gave.

– Etter en samlet vurdering har vi besluttet å tilby Helgeland Folkehøyskole maleriet, som en gave. At maleriet får en plassering der det jevnlig blir sett og «brukt», var en tungtveiende grunn for avgjørelsen, sier Jarle Abelson, som er driftsansvarlig i menigheten.

Glad folkehøyskolerektor

Folkehøyskolens rektor Redvald Hjulstad er svært takknemlig for gaven.

– Det er et flott maleri, og motivet med Jesus i bønn vil passe inn det rommet hos oss som er et lite kapell som bare brukes til bønn, lovsang og bibellesning, sier han.

Rommet er ikke større enn at det store maleriet vil dekke den ene veggen. Skolen trengte ikke lang betenkningstid. De 73 elevene er ikke tatt med på råd. Rektor har tenkt at bildet skal være en overraskelse når elevene kommer tilbake fra studietur til Uganda i februar neste år.

Lagret på rull i årevis

Bildet er malt av Herbert Andersson i 1938, som et maleri til fondveggen i forsamlingslokalet «Betlehem» i Møllergaten 26. For omkring 20 år siden ble maleriet tatt ned, og siden har det vært lagret på rull.

Menigheten kontaktet Misjonskirken Norge, Nasjonalgalleriet og Blomquist auksjoner. Det ble forsiktig antydet at dimensjonene gjorde at det ikke ville være lettsolgt. For Misjonskirken ble det å legge maleriet ut på Finn et siste forsøk på å finne en løsning. I kirkens lokaler lå det bare i veien.

Da bildet dukket opp på Finn, kom også reaksjonene fra folk som hadde et sterkt forhold til maleriets historie.

– Nå har det endt som en gladsak, sier pastor Erik Andreassen.

Situasjonens nakne ensomhet

Vårt Land ba kunsthistoriker Paul Grøtvedt vurdere maleriet, og han ser kvaliteter i det.

– Den visuelle retorikken er sterkt fremhevet gjennom den mørke natten, det blå lyset og hovedfiguren som er mest belyst i en ensom situasjon. Det er en enkel og visuell logikk. Jeg synes det er vakkert. Det er profesjonelt malt av en stødig kunstner, mente Grøtvedt, som har sans for måten det representerer en folkelig religiøsitet.

– Her er det ingen dogmer som skal anskueliggjøres, men situasjonens nakne ensomhet som skal formidles. Det er ingen teologi, bare beretningen. Det er et sterkt andaktsbilde for de troende, sa kunsthistorikeren.

LES OGSÅ: Jesusbildet ingen vil ha

---

Maleri

  • Bildet av Jesus i Getsemane er malt av Herbert Andersson i 1938.
  • Det var alterbilde på fondveggen i «Betlehem» i Møllergaten 26 farm til menigheten flyttet for rundt 20 år siden.
  • Maleriet har en størrelse på ca 4,5 X 3,5 meter.
  • Helgeland Folkehøyskole er en kristen folkehøgskole ved Mjåvatnet, om lag 15 km. nord for Mosjøen i Nordland.
  • Den eies av pinsemenighetene i Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur