Kultur

– Genistrek av en salme

Hun synger Hoem-salme for sin urolige baby.

Ingrid Brækken Melve er mor, salmedikter og prest. Hun mener salmen «No stig vår song» er en av de aller flotteste og betegner den som en genistrek.

– Den slo meg i bakken første gang jeg hørte den. Jeg bestemte meg for å lære den. Nå synger jeg den for min fem måneder gamle datter når hun er urolig om natta. Første gang hun hørte den, var hun få timer gammel, forteller Melve.

– Hoem skriver sterkt og generelt på en måte som gir både et løft og en sårhet. Han skriver om det såre menneskelivet med «heite kjærleiksord». Det gir rom for både vugge og kosmos uten at det blir pompøst, mener Melve.

Språklig fornyer

Marianne Uri Øverland er direktør på IKO – Kirkelig pedagogisk senter. Hun er midt i lesningen av Hoems slektserie som begynte med romanen Slåttekar i himmelen og har stor glede av det.

– Han er en flott dikter som har fornyet det nynorske språket i bøker og salmer, sier hun.

Øverland er fra samme landsdel som Hoem og opplever en gjenkjennelse som styrker litteraturens troverdighet.

– Hans bok om mors og fars historie vekket dessuten en gjenkjennelse hos min mor. Det styrker min tro på at han treffer flere generasjoner, sier Øverland

Hun var til stede da Hoem leste bibeltekstene i Klaus Hagerups begravelse.

– Som en dyktig deklamator fylte han Fredrikstad domkirke med sin stemme, sier Øverland.

LES OGSÅ: Mektig slektshistorie

Tett på Bibelen

Da Edvard Hoem kom med boka Bibelhistorier, var det med et sterkt ønske om å være tett på bibelspråket med sitt eget språk.

Slik husker Turid Barth Pettersen det som den gangen var forlagsredaktør på Aschehoug.

– Han ville skrive fortellinger gjennom Bibelen. Jeg merket hvilken respekt han hadde for teksten. Han ville ikke dikte noe i tillegg, men være så tett opp til teksten som mulig, forteller Pettersen.

Noen år senere kom boka Kristusfigurasjonar der han skriver mer egne ting.

– Men fortsatt er han tett på bibelteksten. Jeg opplever det som en bærekraftig og sterk måte å forholde seg til bibeltekst på. Det gir et gjennomlevd og kraftgivende språk som taler til leseren. Slik er det med salmene også. De er sterkt knyttet til tradisjonen. «Nå stig vår song» er en fantastisk salme som vokser for hver gang den synges, mener Pettersen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur