Nå sitter skarer av nordmenn og ser åttende og siste sesong av megasuksessen Game of Thrones, en fantasyserie som bygger på bokserien til forfatteren George R.R. Martins, «A Song of Ice and Fire», der første bok kom ut i 1996. Første sesong hadde premiere i april 2011, og det har siden blitt sluppet en ny sesong hvert år.

Handlingen i Game of Thrones foregår i De syv kongerikene, et føydalsamfunn med inspirasjon fra blant annet England under Rosekrigene og andre samfunn og hendelser fra middel- og senmiddelalderen.

«Knakende gode bøker»

Bjørn Are Davidsen er skribent og forfatter med stor interesse for og kunnskap om fantasysjangeren og populærkultur. Han sier til bladet Utsyn at «bøkene er knakende gode og serien følger stort sett opp».

– Dette er fortellingskvalitet på det ypperste, basert på historiske hendelser i Bysants og Europa, fra araberinvasjonen på 700-tallet til Rosekrigen på 1400-tallet.

Forstår 18-årsgrensen

Game of Thrones blir jevnlig kritisert for å inneholde mye vold og sex. Da siste sesong hadde premiere i april skrev Nettavisen at «menn, kvinner og barn, helter og skurker har brutalt blitt slaktet ned gjennom seriens åtte sesonger» og at «eksplisitt nakenhet og sexscener som overlater lite til fantasien har vært gjennomgående».

Davidsen sier «enkelte scener og personskildringer er så sterke at de kan gi noen og enhver mareritt». Han sier videre til Utsyn at noen av sexscenene ligg nær mykporno – og at «slik sett er det ikke uventet at aldersgrensen er 18 år.»

Prisvinner

Game of Thrones har vært en stor vinner under ulike internasjonale prisutdelinger. Fantasyserien har blant annet vunnet hele 38 Emmy-priser, noe som er rekord for en fjernsynsserie.

Serien er spilt inn i Marokko, USA og over store deler av Europa, og har skapt en stor turistindustri, for folk vil se stedene som vises i serien.