Kultur

Frykter klamt grep om nettdebatt

Dagbladet legger ned kommentarfeltet. – Om vi flytter debatten til Facebook slår vi inn en spiker i vår egen kiste, mener Nettavisens Gunnar Stavrum.

Bilde 1 av 2

Det har vært elsket og hatet i tjue år. Nå legges kommentarfeltet på Dagbladets nettside ned, fordi Dagbladets artikler nå debatteres langt mer på sosiale medier enn i kommentarfeltet.

Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør for Nettavisen, sier det ikke blir aktuelt for dem å følge Dagbladets eksempel.

– En liberal debatt er en av de viktigste bærebjelkene for norske medier. Om vi overlater dette til Facebook så banker vi inn en spiker i vår egen kiste, sier Stavrum.

Nakenhet og vold

Gunnar Stavrum frykter at Facebooks vil kunne legge begrensninger på den norske debatten.

– Vi vet jo at de allerede i dag redigerer hvordan norske medier fremstår på Facebook, etter helt andre kriterier enn vi selv gjør. De preges av amerikanske verdier fra 50-tallet.

Han trekker fram at nettsamfunnet tidligere har nektet bilder av amming og naturister, mens de har vært langt mindre kritiske til framstillinger av vold.

– Derfor er jeg kritisk til å overlate redigeringen av norske medier til amerikanere. Det er lett å se for seg situasjoner hvor det kan være et demokratisk problem, for jeg er ikke sikker på at de deler vår oppfatning om hvordan den offentlige debatten skal være, sier Stavrum.

LES KOMMENTAREN: Internett har ført fordomsfulle, usaklege og hatefulle kommentarar ved lunsjbordet rett ut i det offentlege rommet,

Overraskende

Øyvind Solstad, som har ansvar for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, forteller at de foreløpig ikke har planer om å legge ned kommentarfeltet. Men de følger med på utviklingen.

– Det er klart at artiklene våre ikke blir kommentert like mye som for noen år siden. Og om jeg legger ut en sak på Facebook, så får delingen på Facebook ofte flere kommentarer enn kommentarfeltet i artikkelen, sier Solstad.

Han legger til at mange som kommenterer på Facebook ofte ikke har lest selve saken, men bare delene de ser på Facebook – uten å klikke på den.

– Jeg synes det er overraskende at Dagbladet gjør dette, for særlig på kronikksidene til Dagbladet har det vært mange kommentarer. Jeg har også vanskelig for å se at de vil spare penger på dette, for de har samme ansvar for å moderere debatten på Facebook-sidene sine, sier Solstad.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Uenige om redaktøransvar

Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell er uenig med Solstad om hvor omfattende redaktøransvaret er på Facebook.

– Vi har ikke redaktøransvar i klassisk forstand for det som publiseres av tredjepersoner i tråder på Facebook. Men vi har selvsagt et ansvar for å følge med på aktiviteten i tråder på våre kontoer, sier han.

Dagbladet har det siste året satt tre journalister til å moderere nettdebatten. Nå flyttes disse stillingene til sosiale medier.

– Nå får vi større mulighet til å følge opp kontoene våre i sosiale medier. Men vi vil ikke kunne følge opp like tett som vi har gjort i vårt eget kommentarfelt, fordi omfanget er så mye større. Og vi har ikke mulighet til å begrense nettdebattens åpningstider, sier Ramnefjell.

LES OGSÅ: La oss slå et slag for folkeskikken

Mye grums

Vårt Lands sjefredaktør Helge Simonnes sier det har vært gode grunner til at Vårt Land ikke har hatt kommentarfelt under artiklene på nettsiden vl.no.

– Kommentarfeltene har ikke alltid vært oppløftende lesning. Jeg synes det er positivt at Dagbladet stenger muligheten for å komme med sterke spontane reaksjoner under artiklene. Nå blir det spennende å se hvor god kontroll det vil være på debatten i sosiale medier, sier Simonnes.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur