Film

Frykter kinoer blir ensrettet

Regjeringen vil legge om støtteordninger for uavhengig kvalitetsfilm. – Truer mangfoldet på norske kinoer, frykter KrF-politiker og styreleder for Trondheim kino.

I Filmmeldingen som regjeringen la fram i slutten av mai, foreslås det blant annet at filmavgiften skal fordeles plattformnøytralt.

Avgiften er pålagt salg av kinobilletter og dvd og er på 2,5 prosent av omsetningen. I dag forvaltes disse midlene av bransjeorganisasjonen Film & Kino og sikrer blant annet distribusjon av smal kvalitets- og barnefilm.

Geirmund Lykke, styreleder i Trondheim kino AS og kommunalråd i KrF, frykter at dette vil gå ut over tilbudet på de mindre kinoene.

– Fram til nå har det at midlene er forvaltet av Film & Kino, medført at de store kinoene har vært med på å finansiere distribusjon av filmer som ikke nødvendigvis selger godt nok til å være lønnsomme for de små kinoene, forteller Lykke.

Urettferdig

Videre mener han at det er urettferdig at kinoene skal være med på å finansiere konkurrerende plattformer for distribusjon av film.

– Hvis avgiften også skal være med på å sikre et bredt filmtilbud i for eksempel strømmetjenester, som ikke selv svarer avgift, er kinoene med på å finansiere sine konkurrenter. Det er både urovekkende og provoserende, sier Lykke.

LES ANMELDELSE: «Uvanleg sterkt om å kome hit som flyktning»

Lykke håper Stortinget ved sin behandling av Filmmeldingen vil sikre en løsning der midlene fortsatt sikrer en bred distribusjon av kvalitetsfilm til alle landets kinoer.

Han er ikke bekymret på vegne av de kinoselskapene i de store byene, men mener at de små, kommunalt eide kinoene vil slite.

Avventende

Marit Sætre Færevåg, kinosjef ved Edda kino i Haugesund, deler Lykkes bekymring, men avventer situasjonen.

– Kulturministeren har i møter med bransjen sagt at vi ikke trenger å frykte for framtiden for kvalitets- og barnefilm, men slik meldingen er formulert, er det uklart hvordan midlene vil bli fordelt. Vi reagerer også på at plattformer som ikke betaler avgift skal bli tilgodesett midler vi betaler inn, sier Færevåg.

LES OGSÅ: Deeyah Khan får menneskerettspris

– Hvilke konsekvenser vil dette kunne få for bredden i tilbudet på Edda?

– Vi frykter at det i verste fall vil kunne gå ut over mangfoldet. Et eksempel er den irske barnefilmen Sangen og havet som går på kino nå. Den fikk støtte fra Film & Kino for å bli dubbet til norsk. Jeg er redd vi vil gå glipp av filmer som ikke har så stort publikumspotensial, men som er av stor kunstnerisk verdi og som bidrar til bredde i programmet vårt.

De beste intensjoner

Svend B. Jensen, direktør i Arthaus, landets største distributør av det han omtaler som kunstnerisk ærgjerrig film, tror ikke framtiden er så mørk som Lykke og Sætre frykter.

– Norsk filminstitutt (NFI) er foreslått som den nye forvalteren av disse midlene, og er tiltenkt å ha et tilsvarende støtteapparat som det Film & Kino har administrert, sier Jensen.

Gjennom filmavgiften har Film & Kino bidratt med import-, lanserings- og dubbingstøtte. Jensen vedgår at det er snakk om en ansvarsoverflytting fra Film & Kino til NFI, men tror intensjonene er de beste.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Dette med plattformnøytralitet opplever han allikevel som noe uklart.

– Jeg er ett hundre prosent interessert i å opprettholde de norske kinoene. Vi skal være stolte over å ha gode, digitale kinoer på det ytterste nes og i den innerste dal. Når det er sagt, er vi som distributør også interessert i å sikre hele livsløpet til en film. Det er min oppfordring til Kulturdepartementet og Filminstituttet: Være gjerne tydeligere på hva som ligger i plattformnøytral støtte, sier Jensen.

Vårt Land har vært i kontakt med Kulturdepartementet, men de rakk ikke å svare på våre henvendelser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film