Bøker

Frederik Poulsen er den første teologen til å motta Nils Klim-prisen noensinne

– Teologien kjenner menneskets historie og tradisjon. Den kan si noe om allmennmenneskelige forhold, som går på tvers av tiden, sier danske Frederik Poulsen.

I dag ble vinneren av Holbergprisen, samt Nils Klim-prisen kunngjort, og for første gang går sistnevnte pris til en teolog. Prisen deles ut til nordiske forskere under 35 år innen humaniora, samfunnsvitenskaper, juss og teologi, og går i 2020 til Frederik Poulsen.

Den internasjonale forskingsprisen Holbergprisen går til kunsthistoriker Griselda Pollock. Både Holbergprisen og Nils Klim-prisen vil deles ut i Bergen 4. juni.

Eksil

Frederik Poulsen har skrevet både artikler og bøker om eksil i Det gamle testamentet. Bibeltekstene om eksil er formet av historiske hendelser som ødeleggelsen av Jerusalem og eksilet i Babylon i det sjette århundre før Kristus. Men eksil er også et litterært motiv som de bibelske forfatterne arbeider videre med, mener Poulsen. For eksempel preger eksilmotivet fortellingene om sentrale skikkelser som Adam og Eva, Abraham og Moses.

– Bibelen er på sett og vis én stor eksilfortelling. Den begynner med fellesskapet med Gud i Edens hage, og hele Bibelen handler om å komme tilbake til dette stedet, dette opprinnelige fellesskapet. Slik slutter Johannes Åpenbaring faktisk: med hagen i Det Nye Jerusalem, sier Poulsen i en e-post til Vårt Land.

– Eksil er dermed også en dypt eksistensiell erfaring, en følelse av ikke helt å være hjemme der man er.

Teologiens språk

– Hva kan Bibelen lære oss om eksil og tilhørighet i vår tid?

– Bibelen rommer mange forskjellige tekster som gir ord og fellesmenneskelige erfaringer til at forstå fenomener som hjemlengsel og håp. Teologien kjenner menneskets historie og tradisjon. Den kan si noe om allmennmenneskelige forhold, som går på tvers av tiden. Teologien rommer et språk for menneskelige grunnerfaringer, både med og uten Gud.

– I hvor stor grad kan eller må teologien «oversettes» til et sekulært språk for å være relevant?

– Det er klart at teologien må snakke moderne menneskers språk for å bli forstått og være relevant. Men teologien rommer også en skattkiste av ord, begreper og bilder, som er en rikdom for moderne mennesker å bli kjent med.

Tilpasning

Poulsens nye forskningsprosjekt handler om livet i diasporaen, en situasjon der eksil har blitt en permanent tilstand.

– Det Gamle Testamente har flere kjente fortellinger om jøder i det fremmede – Josef og brødrene hans i Egypt, Daniel i Babylon, Ester i Persia. Jeg er opptatt av hvordan fortellingene sier noe om dilemmaene i det fremmede mellom å tilpasse seg inn i vertslandets kultur og samtidig holde fast på egen religion og tro. Det er jo et veldig aktuelt emne.

LES OGSÅ: Filosof Slavoj Žižek mener veien til å bli ateist går gjennom kristendommen

---

Frederik Poulsen

  • (f.1984)
  • Adjunkt ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet
  • Vil motta Nils Klim-prisen i Bergen 4. juni

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker