Kultur

Framstiller jøder som vanlige folk

En ny tv-serie vekker oppsikt i Egypt fordi jødene ikke er skurker. - Alle skal aksepteres som de er, sier regissøren.

En ung jødisk kvinne forelsker seg i en egyptisk muslimsk offiser. En jødisk familie sitter rundt middagsbordet og koser seg med fredagens sabbatmiddag. Kristne, jøder og muslimer søker sammen ly i en synagoge i Kairo under israelske luftangrep. Alt dette er å finne TV-serien Harat al-Yahud eller Det jødiske kvartal, som nå vises på egyptisk fjernsyn.

Serien er også lagt ut på Youtube av produksjonsselskapet Mehwar Drama. Den har skapt mye debatt i Egypt fordi den viser jøder i et positivt lys, i en region der jødene ofte får skylden for konflikten mellom Israel og den arabiske verden.

LES OGSÅ:Vil kriminalisere holocaust-benektelse

Kosmopolitisk by.

Serien utspiller seg i årene fra opprettelsen av staten Israel i 1952 og videre til suezkrisen i 1956, da Israel invaderte Egypt. Historien handler om det jødiske samfunnet i Kairo og er oppkalt etter et område i byen hvor jøder, kristne og muslimer tidligere levde sammen.

Serieskaperne prøver å skildre en jødisk families interne problemer, som kommer av den politiske utviklingen som fulgte i kjølvannet av opprettelsen av den sionistiske stat.

Til Sveriges Radio forteller manusforfatter Medhat El-Adl at tiden har kommet for at alle skal kunne aksepteres som de er. Han mener Egypt må vende seg bort fra nasjonalisme og religiøs fundamentalisme.

- Egypt var et kosmopolitisk og alle var akseptert uavhengig av nasjonalitet. Jeg prøver å spre budskapet om at vi skal vende tilbake til et Egypt som aksepterer alle, sier El-Adl.

– Det er første gangen et arabisk drama introduserer jøder som vanlige folk, der det finnes både gode og dårlige mennesker.

LES OGSÅ: Jøder rømmer fra Tyrkia

Ramadan-TV.

Ramadan er den tiden med høyest seertall for egyptisk TV, ifølge New York Times. I denne perioden sendes i tillegg mange serier i reprise. Også serier som har et antisemittiske underton.

Blant dem er Naga Attala's Team fra 2011, som handler en vakt ved den egyptiske ambassaden i Tel Aviv som raner en israelsk bank for å ta igjen for okkupasjonen av palestinske territorier.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur