Kultur

Fra kongetribune til folketribunal

Nok en gang har en dopingsak kapret førsteplassen i den offentlige debatten. Ingen skal si at verdispørsmål ikke fenger.

Etter å ha vært på ferie i tre uker, var dette det spørsmålet alle kolleger stilte meg da jeg kom på jobb:

Hva tror du om Therese Johaug?

Når verdens beste kvinnelige langrennsløper er tatt for brudd på dopingreglementet, bare måneder etter at verdens beste mannlige utøver ble tatt – begge fra samme nasjon – så er det uunngåelig at det blir debatt.

I aviser, på tv, i sosiale medier og i lunsjpausene blir det diskutert om skiheltene som nasjonen dyrker, har noe å skjule. Mange er også bekymret for deres rettssikkerhet.

Bakteppe

Pressens oppgave er verken å forsvare eller korsfeste norsk skisport. Pressens rolle er å stille kritiske spørsmål og få fram informasjon.

Utviklingen i ukene etter Skiforbundets velregisserte slipp av nyheten om Martin Johnsrud Sundbys bruk av astmamedisin, forteller det meste om hvor viktig det er at mediene graver videre i det som framstilles som fakta.

NSFs troverdighet er dessverre på et bunnpunkt etter at man først forsøkte å benekte at astmamedisin ble gitt til friske utøvere. Therese Johaug var en av dem som etter hvert innrømmet å ha brukt slik medisin uten å ha astma.

Det er med dette som bakteppe at mange lurer på hva som er sant og hva som er halvsant i Johaug-saken.

LES OGSÅ: Norge har sterk kultur mot doping, men avsløringer har fått ungdommen til å tvile

Spørsmålene

Her er noen av spørsmålene som henger i luften, spørsmål som gjør at skiløperen fra Dalsbygda den siste uka har vært førstesidestoff i svenske, finske og russiske medier.

Hvorfor sjekket ikke Johaug skikkelig?

I lokalavisen før dopingsaken sprakk, uttalte Johaug at hun alltid dobbel- og trippelsjekker alle medikamenter. I denne saken har hun angivelig ikke sett det tydelige dopingvarselet på emballasjen hun fikk fra legen, hun har ikke googlet virkestoffet med endelsen -bol og hun har ikke gjort noe så enkelt som å sjekke Wada-appen, tilgjengelig på alle smarttelefoner.

Hvorfor skal en norsk domstol dømme Johaug?

Etter at Antidoping Norge har utredet Johaug-saken og sendt den til påtalenemnda, er det domsutvalget i Norges Idrettsforbund som skal dømme. Sett med utenlandske briller er dette neppe betryggende. Like lite betryggende som da den spanske syklisten Alberto Contador bare fikk en kort suspensjon av spanske myndigheter.

Hvordan er idrettsutøvernes rettssikkerhet?

Dopingreglene fastslår at utøverne selv har ansvar for hvilke medikamenter de bruker. Derfor er det et problem at utøverkontraktene til Skiforbundet pålegger utøverne å følge legenes råd. Hva om de får dårlige råd – som i astmasaken? Rettsikkerheten er dessuten skummelt dårlig med tanke på hvor lett det er å sabotere for utøvere ved å forurense mat eller drikke.

Det handler til en viss grad om det nasjonale selvbildet, både måten vi ser oss selv på – og hvordan vi blir betraktet utenfra

Hvorfor snakkes det om systemsvikt i norsk skisport?

Fordi verdens to beste skiløpere har brutt dopingreglementet. Skisporten i vårt nærmeste naboland, Sverige, har ingen dopingsaker. Svenskene har forlengst innført en kvalitetssikring der to leger må godkjenne et medikament før en utøver kan bruke det.

Hvorfor trekker ikke skipresidenten seg?

Skipresident Erik Røste har nøyd seg med å nedsette et granskingsutvalg, der han selv har valgt deltakerne. Røste var selv landslagstrener i langrenn på 1990-tallet. Og Røstes sjef, generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, har tidligere vært trener for landslagsjentene i langrenn.

Hvordan kan noen tro at skiløperne doper seg når man vet at de kan få omdømmet ødelagt?

Selv i en liten idrett som langrenn er det blitt mye penger. Johaug hadde i fjor en formue på 25 millioner kroner. Hun ble sponset av Isklar, Asko, Colgate, Jordbærpikene, Eger, TagHeuer, Oakley, Autostrada, Huawei, United Bakeries, CTC, Jaguar og NØK. På pressekonferansen der dopingsaken sprakk, hadde hun ingen sponsormerker på klærne. Dette viser hvor mye man har å vinne – men også å tape – på å dope seg.

VERDIDEBATT: 'Gi Therese Johaug rettssikkerhet'

Selvbildet

Ettersom langrenn regnes som nasjonalsporten i Norge, er det mye som står på spill når de fremste ikonene sitter på et podium og gråter. Det handler til en viss grad om det nasjonale selvbildet, både måten vi ser oss selv på – og hvordan vi blir betraktet utenfra.

Therese Johaug er eventyrprinsessen som vant hele kongeriket. Hun begeistret kongen og fikk den ikoniske klemmen i Holmenkollen. I vinter vant hun tremila i Kollen med fire minutters margin til neste løper.

Dette gjør at fallhøyden er stor. Det kan også skape grobunn for skadefryd i konkurrerende nasjoner når glansbildet sprekker.

Da gjelder det å huske at Johaug faktisk oppga at hun brukte kremen Trofodermin da hun ble testet. Hun forsøkte ikke å skjule det.

Fortsatt er det mye vi ikke vet om hva som har foregått. Det er viktig at alle fakta kommer fram. Ikke for at folkedomstolen skal dømme. Men fordi det faktisk betyr noe om de vi heier på vinner på en måte vi kan være stolte av.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur