Kultur

Fra kirke til kunstarena

Da Tollef Thorsnes kjøpte Solberg kirke fulgte rivningstillatelsen med. Den hadde han ikke tenkt å bruke.

Bilde 1 av 5

Ett år senere ble dette gamle forsamlingshuset innviet som kunst- og musikkarena.

LES OGSÅ: Mørkemannsbastioner får nytt liv – Del av nostalgibølge, sier forsker

Tollef Thorsnes viser oss rundt i den gamle forsamlingssalen. Kors, altertavle og hellige kar er byttet ut med hans egne trearbeider og det flotte galleriet skinner av ny maling. I desember inviterer han og kona Sonja til åpning av Solberg atelier. Tre helger til ende skal fylles med musikk og utstillinger.


Det som fascinerer meg er at mange av disse kirkene ble reist i en ­periode med nødsår.

– Tollef Thorsnes


Kirkekunst

Thorsnes er til daglig dosent i kunst og håndverk på Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og jobber som kunstner, særlig med trearbeider. Han har levert flere kirkeutsmykninger. I den forbindelse var han konsulent for et annet kirkebygg til­hørende Det Evangelisk-­lutherske kirkesamfunn (DELK).

– Der fikk jeg nyss om at Solberg kirke var til salgs. Jeg tok et haste-familieråd med kona og noen dager etter var vi lykkelige eiere av en kirke, forteller han.

Usett

– For min del var det et rent blindkjøp, jeg hadde ikke sett bygningen, men stolte på Tollef, sier Sonja Thorsnes.

I løpet av den korte kjøpsprosessen fikk de vite at eiendommen i 1871 var gitt til DELK av Marte Kristine Paulsdatter, og Sonja Thorsnes sjekket ut ­Solberg-navnet, som hun hadde­ i sin egen slekt.

– Det viste seg at det var min tipp-tipp-oldemor som hadde gitt eiendommen til kirkesamfunnet. Det styrket kjøpsinteressen ytterligere, men var ikke avgjørende. Men det ga et bidrag til den gode magefølelsen vi hadde begge to. Og vi følte oss litt gærne begge to da vi stod med skjøtet i hånda. Men det var altfor spennende til at vi kunne la det gå fra oss, forteller hun.

Begge har bakgrunn i DELK og Tollef Thorsnes hadde vage minner fra tidligere besøk i Solberg kirke. Da de kjøpte var det i siste liten, både deler av panelet og det elektrisk anlegget var fjernet.

Mosegrodd

– Jeg var veldig spent på tilstanden innenfor det mosegrodde ytterpanelet, hele bygningen ropte på vedlikehold, men prøvene innover i de gamle lagene var lovende. Noe var mindre bra – som man måtte forvente, men store deler var godt bevart. I et worst case-scenario hadde vi rivningstillatelsen liggende, men jeg er veldig glad vi slapp å benytte den, forteller han.

Det siste året har de brukt all fritid på å restaurere det gamle forsamlingshuset.

Hygge og nytte

– Det er selvfølgelig en viss porsjon nostalgi i prosjektet. Men bygget i seg selv er ikke det viktigste. Det avgjørende for oss er at vi finner innholdsmessige verdier som gir oss glede i alt slitet med å ta vare på det gamle huset. Vi har ikke ­restaurert kirken bare for at den skal stå til pynt. Vi vil fylle den med innhold innenfor rammer som også andre kan ha glede og nytte av, forteller Tollef.

Bedehus

DELK ble eget kirke­samfunn i 1871, som ett av de første­ utenfor Den norske kirke. Solberg kirke ble reist i 1873, og har fått flere tilbygg. Bygningsmessig har den mer til felles med bedehus enn kirkebygg tilhørende Den norske kirke. Den ble ­avvigslet i 2012. I området rundt var det hele ni kirker som tilhørte DELK. I Solberg kirke var det også skole helt frem til 1959. Nå er Nordre Vestfold menighet samlet i større menighetslokaler i Døvik, og de har egen skole i Bjerkli.

– Det som fascinerer meg er at mange av disse kirkene ble reist i en ­periode med nødsår. Det var en av de fattigste periodene i vår historie, og mange flyktet fra landet. Samtidig må det ha vært sterk glød og dugnadsånd. DELK var et vennesamfunn som stod ideologisk nært til haugianerne og deres gründer-tankegang, forteller Tollef Thorsnes.


Vi ønsker at det skal bli til et sted som stimulerer til ­nyskaping.

– Tollef Thorsnes


Kunnskapsdeling

Nå vil han og kona gjøre den 142 år gamle kirken om til en kunst- og kulturscene. Ønsket er at det skal bli et sted for opplysning og kunnskapsdeling – med innslag av samtidskunst og eksperimentelle uttrykk av forskjellige slag.

– Vi ønsker at det skal bli til et sted som stimulerer til ­nyskaping. Stedet gir energi og må være ­egnet til kreativ virksomhet som atelier, skrivestue og arena for konserter. Her er det natur og stillhet. Til og med ­mobildekningen er dårlig, ler ­ekteparet som ikke utelukker at de på sikt også kan ta det i bruk som bolig.

Verksted

De har allerede tatt lokalene i bruk som kunstverksted.

– Satsingen frem mot jul er et pilotprosjekt. Vi håper at Solberg atelier kan bli et positivt innslag i lokalmiljøet, og at vi klarer å fylle den gamle kirken med nytt og friskt innhold, sier Sonja og Tollef Thorsnes.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur