Kultur

Forlagsstaben som nesten forsvant

Av de seks som jobbet i Verbum forlag for et år siden, er det om kort tid bare én tilbake. – Vi er i en utviklingsprosess, sier generalsekretær ­Ingeborg Mongstad-Kvammen.

Hva skjer i Verbum? Spørsmålet har versert bant forlagets forfattere og andre interesserte siden i fjor vår. Den kristne forlagsbransjen har sett store endringer gjennom mange år. Mange små er blitt noen få større. Når fem av seks Verbum-ansatte slutter i løpet av et år, er et sentralt forlagsmiljø tappet for kreative ressurser og erfaring.

På dagen

I slutten av mars gikk Anne Veiteberg av på ­dagen som forlagssjef. Etter fem år i jobben sendte hun ut en kortfattet e-post til sine forlagsforbindelser der hun fortalte at hun ikke lenger er forlagssjef.

Yvonne Dehnes sluttet kort tid etter Veiteberg. I høst gikk Petter Skippervold til annen jobb i et ­internasjonalt konsulent­byrå. Om få uker slutter også Line ­Marie Onsrud. Det betyr at tre forlagsredaktører og en forlagssjef har sluttet i løpet av året. I tillegg gikk salgs- og markedssjef Odd Petter Tornes av med pensjon i høst.

Dan Aksel Jacobsen er ansatt som salgssjef etter Odd Petter Tornes. Jacobsen har tidligere jobbet for plateselskapet Mudi AS, kleshandelen Dorothea AS og den kristne TV-kanalen Visjon Norge. Forlagsredaktør Anne Marie Eilertsen fortsetter som den eneste som var ansatt på denne tiden i fjor.

I Bibelselskapets årsmelding for 2016 het det at det er utfordrende å få til lønnsomhet i et nisjeforlag som Verbum. «Vi har derfor vår driftsmodell til kontinuerlig vurdering». Konsulent Tord Langmoen ble bedt om å gjøre en ekstern gjennomgang av forlagsdriften i Verbum. Da Veiteberg gikk av, gikk Langmoen inn i jobben som «innleid forlagssjef». Det er fortsatt hans tittel.

Tord Langmoen arbeider ellers som forretningsutvikler og daglig leder i sitt eget selskap Cockpit Kommunikasjon.

LES OGSÅ: Bibeloversettelse får ram kritikk

Bakteppe

I 2008 mistet ­Verbum den lukrative ­utgivelsen av Den norske kirkes salmebok. Ved siden av ­bibelsalget var ­salmeboka en hovedinntektskilde­ for Verbum, og tapet av ­salmeboka representert en stor ­utfordring for ­eieren Det Norske ­Bibelselskap. Generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen bekreftet i Vårt Land sist vår at det er en av flere faktorer som gjør at en omstilling er nødvendig. Her i avisen pekte hun på at det kristne forlagsmarkedet er relativt lite og utfordrende og at endringer vil være nødvendige for å møte fremtidige utfordringer.

I årsmeldingen for 2016 konstateres det at Verbum ikke satte­ i gang store prosjekter forrige år. Likevel har forlaget markert seg med en viss vektlegging av akademiske utgivelser som for eksempel artikkelsamlingen ­Folkekirke nå og Marius Timman Mjaalands Systematisk teologi. De avgåtte forlagsredaktørene var engasjert blant annet i denne satsingen.

De stod også bak ­bøker som har solgt godt som NRK-profilen Tomm Kristiansens Gudsord for tvilere, Dag Kulleruds bok ­Bibelen, Knut Tveitereids Jesus: overkommelig og ubegripelig og Bibelquiz-boka.

Når vi ber Tord Langmoen om et intervju, henviser forlagssjefen til Bibelselskapets generalsekretær, Ingeborg Mongstad-Kvammen.

– I løpet av fjoråret har de fleste­ sluttet i Verbum forlag. Hva har skjedd?

Generalsekretæren innleder svaret med å gi bakgrunnsbildet. Hun sier Bibelselskapet er i utvikling.

– Vi må bli bedre til å oppfylle vårt formål som er å utbre Den hellige skrift. En undersøkelse viser at bruken av Bibelen går ned. Vi må derfor bli bedre til å hjelpe personer og kirker slik at flere leser Bibelen. Verbum omfattes av den prosessen. Menigheter, trossamfunn, organisasjoner og privatkunder vil det nærmeste halvannet år oppleve at vi kan møte dem i tråd med deres ønsker og behov for bibelbruk på ulike plattformer. I bildet ligger det også en forretningsutvikling av driften i Verbum. Kostnadsnivået er redusert blant annet gjennom redusert bemanning.

– Hva skyldes det at de fleste har sluttet?

- En har gått av med pensjon, og flere har fått andre jobber. Vi har redusert med to årsverk – ett gjennom bemanningsreduksjon våren 2017, og det andre i forbindelse med at en av våre redaktører byttet jobb i høst.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange unge menn som kvinner leser Bibelen

Karrierer

– Hvilken sammenheng er det mellom omleggingen av driften og at folk slutter?

– Det må du neste spørre de ansatte om. Ingen har sagt til meg at det har sammenheng med utviklingen vi er inne i.

– Hva betyr det for et lite forlag å miste så mange ansatte?

– Verbum har alltid vært et lite forlag som aldri har hatt over ti ansatte. Det har alltid vært utskiftinger. Det er slik arbeidslivet er, men det betyr at noen må lære seg forlagsdrift med Bibelselskapets perspektiv på ny. Jeg skulle gjerne beholdt de ansatte, det er svært gode folk. Men en må regne med at folk gjør karriereskifter. Nå må vi se det som en positiv utfordring.

Hvor mange av de som har sluttet, vil bli erstattet?

– Vi legger opp til et forlag med to og en halv redaktør, en markedssjef og en ledelse. I Bibelselskapet er det 22 årsverk totalt, svarer generalsekretæren.

– Forlaget ledes fortsatt av en «innleid forlagssjef». Hvor lenge kan det fortsette?

– Tord Langmoen er innleid fordi han har bred og lang ­ledererfaring innenfor forlag og organisasjonsutvikling. Han er inntil videre engasjert på halvt års basis.

– I hvilken grad var det en utfordring at konsulenten som analyserte forlagets situasjon ble innleid som sjef?

– Det hadde vi ryddige prosesser rundt. Det var ingen utfordring, sier Mongstad-Kvammen.

- I hvilken retning ­justeres kursen?

– Det handler delvis om forholdet mellom analog og ­digital satsing. Hva er kundenes kjøpsvaner og hvilke produkter ønsker de? Det går på innhold og på plattform. Vi ser et rødt flagg når det gjelder innhold, og det er sviktende bibelsalg. I 2017 engasjerte vi derfor KIFO for å finne trendene. Gjennom en kvalitativ undersøkelse av nordmenns ­bibelvaner, vil vi finne ut hva som motiverer og demotiverer til ­bibellesning. Det vil forhåpentligvis gi oss nøkkelen til å øke lesning og salg, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur