Bøker

Forfattere boikotter Nordens største bokmesse

150 svenske forfattere og oversettere vil boikotte bokmessen i Gøteborg, fordi det høyreekstreme tidsskriftet Nya Tider får delta.

Bokmessen i Gøteborg er Nordens største kulturarrangement, med omtrent 100.000 besøkende. Nå truer en rekke sentrale aktører med boikott.

– Nya Tider er en direkte fare for ytringsfriheten, sier forfatter Marte Michelet, som bor i Stockholm.

Hun er én av 150 forfattere og oversettere som har skrevet ­under på et opprop i avisa 
Dagens Nyheter. Her skriver de at «så lenge høyreekstreme krefter deltar på messen, kan ikke vi gjøre det». Oppropet er underskrevet av en rekke av det svenske kulturlivets tungvektere, som Peter Englund, Sara Stridsberg og Klas Östergren, som alle sitter i Svenska Akademien.

Sjikane

Nya Tider knyttes til et høyreekstremt miljø som har oppfordret til sjikane av journalister. I mars avslørte avisen Expo at en av tidsskriftets redaktører står bak en video som nå sirkulerer på nettet, hvor seerne oppfordres til å dra hjem til journalister for å konfrontere dem i sine egne hjem. Dette ble utslagsgivende for at Marte Michelet valgte å skrive under.

– I Sverige er de aggressive, høyreradikale, militante miljøene en direkte fare for journalisters mulighet til å utøve sitt yrke fritt. De mobiliserer faretruende mot alle som skriver noe som går på tvers av hva de mener i innvandringspolitikken.

Marte Michelet er tydelig på at nazister og holocaustfornektere fritt skal få lov til å fremme sine synspunkter i offentligheten.

– Men vi kan ikke slippe til trusselorganisasjoner. Og i dette tilfellet kan man ikke skille den publisistiske virksomheten fra trusler som innskrenker ytringsfriheten, sier hun.

Også i fjor vakte det sterke ­reaksjoner at tidsskriftet Nya Tider hadde booket seg inn på bokmessen. Den gang forsøkte arrangørene å tuppe dem ut – før det ble klart at de var juridisk bundet av kontrakten.

LES MER: Ekstreme islamister fortsatt største terrortrusselen

Forlag

I Sverige gir Michelet ut på forlaget Bonnier. Forlagsdirektør Håkan Rudels sier til avisa Expressen at de har hatt jevn telefonkontakt med arrangørene, hvor de har tatt tydelig avstand fra at messen åpner dørene for det høyreekstreme tidsskriftet.

Forlagssjef i det kristne forlaget Libris, Jennie Sjöström, sier til svenske Dagen at hun har bedt arrangøren endre standpunkt i saken – og avviser at ytringsfriheten forplikter arrangørene til å slippe til ekstremister.

– De kan velge å la høyreekstreme stemmer komme til orde, eller ikke. Akkurat som Nobelstiftelsen hvert år velger å ikke invitere Sverigedemokratene. I disse tider hadde det vært rimelig og nødvendig at bokmessen også tok stilling, sier forlags­direktør Jennie Sjöström til svenske Dagen.

LES MER: «Populismen lever av å kritisere eliten og utgrupper.»

Ut i lyset. For norsk bokbransje er litteraturmessen i Gøteborg en mulighet for å markedsføre norske forfatterskap, og å møte agenter som kan gi dem rettigheter til å utgi utenlandske forfattere på norsk. Selv om en boikott utfordrer bokmessens omdømme, er det derfor foreløpig lite som tyder på at den vil få stor betydning for bokbransjens kommersielle virke.

– Vi har to redaktører som pleier å dra til messen, for å kjøpe rettigheter til å gi ut oversettelser på norsk. Og så langt har ikke jeg mottatt noen meldinger om at forlagene og agentene ikke stiller, sier Astrid de Vibe, som er redaktør i Pax forlag.

LES MER: Nytt senter forsker på kristne fundamentalister.

Hun har vanskelig for å forestille seg at det blir aktuelt for norske aktører å hive seg på en boikott.

– I ytringsfrihetens navn synes­ jeg ofte det er vanskelig å lukke­ ute enkelte synspunkter og ståsteder, sier de Vibe.

Dette er en motforestilling som også fremmes i Sverige. Forfatter og teolog Ann Herberlein og forfatter Lotta Lundberg er av de som har kritisert oppropet om å stenge Nya Tider ute. Svenska kyrkan arrangerer en rekke ­seminarer på Bokmessen, og har avvist at det er aktuelt å delta i en boikott. I en pressemelding skriver biskop Per Eckerdal at det er helt og holdent opp til bokmessen hvem som skal få delta, men at Svenska kyrkan er «tydelig i grensedragningen mot fremmedfiendtlige, nynazistiske og ekstremnasjonalistiske ytringer».

Marte Michelet sier hun er enig i at åpen debatt er avgjørende for å bekjempe rasisme og holo­caustfornektelse. Men hun tror den skandinaviske ytringsfrihetsdebatten har skapt et premiss om at høyreradikale stemmer er undertrykt, og at dette premisset gjør at mange mister oversikten over hva som egentlig skjer.

– Nå er det ikke nazistenes ytringsfrihet, men journalisters sikkerhet som er i fare. Jeg mener det er soleklart at ytringsfri­heten ikke åpner for at nazistiske organisasjoner skal få trakassere meningsmotstandere. Se for deg at et muslimsk tidsskrift med aktører som truer journalister, hadde søkt om å få være på bokmessen. Da ville reaksjonene vært langt sterkere.

I en epost til Vårt Land hevder Nya Tiders sjefredaktør Vávra Suk at de fleste forfatterne på oppropet er ukjente og trolig ikke er aktuell med nye bøker. «Vi er glad for å kunne tilføre balanse og bredde til messen, som lenge har vært en tumleplass for kultur-venstre. Og om de verste venstreekstremistene vil boikotte messen er det desto bedre», skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker